Mourinho werkt nog aan automatismen

Ajax ontmoet vanavond in de Champions League niet alleen Real Madrid, maar ook succestrainer José Mourinho. „Ik heb altijd gehouden van de spelers die deze club heeft opgeleid.”

Real Madrid coach Jose Mourinho speaks during a news conference at the Valdebebas training grounds outside Madrid September 10, 2010. REUTERS/Juan Medina (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Hij heeft doorgaans de uitstraling van een filmster. Hij is flamboyant door zijn uitspraken en afwijkend gedrag. Hij wordt niet voor niets ‘The Special One’ genoemd. Maar gisteren leek het of José Mourinho na een stevige siësta uit zijn bed was gevallen toen hij aan de vooravond van het Champions-Leagueduel tussen Real Madrid en Ajax een persconferentie gaf. De Portugese trainer werd snel wakker geschud door kritische vragen van Spaanse journalisten. Op het streng bewaakte, nieuwe trainingscomplex van de ‘Koninklijke’, dat als een oase in een maanlandschap bij het vliegveld is afgezonderd van de buitenwereld, werd Mourinho duidelijk dat hij in de Spaanse hoofdstad weinig tijd krijgt om een nieuw team op te bouwen.

Reeds in de tweede competitiewedstrijd werd hij geconfronteerd met afkeurend gefluit van de socios in het stadion Santiago Bernabeu. Het gelijkspel (0-0) in het openingsduel tegen Real Mallorca was al slecht gevallen bij de aanhang. En het matige spel tegen Osasuna werd ook slecht ontvangen. Het was tekenend voor het zwakke offensieve spel dat niet de peperdure aanvallers maar een verdediger, Ricardo Carvalho, de winnende treffer moest maken. „Als Real Madrid een tovenaar wil dan hadden ze Harry Potter moeten aantrekken”, zei Mourinho in een eerder stadium. En gisteren: „Ik ben in mijn loopbaan wel vaker uitgefloten. Het maakt me geen moer uit. Ik vind het geen probleem en blijf rustig. Ik vertrouw op het werk dat ik lever.”

Mourinho maakt vanavond een begin met een van de drie ambitieuze doelstellingen die hij zichzelf oplegde toen hij naar Real Madrid verhuisde. Hij wil als eerste coach met drie verschillende clubs de Europa Cup winnen. Tot nu toe lukte hem dat met FC Porto en vorig seizoen met Internazionale. Mourinho verwacht dit seizoen die mijlpaal nog niet te kunnen bereiken, daarvoor dienen eerst een jaar automatismen te worden ingeslepen. „Maar dit team heeft genoeg kwaliteiten om ook in het huidige seizoen ver te komen”, constateert hij. „Als we over zes, zeven maanden in het beslissende stadium zijn, is deze groep al weer veel verder in zijn ontwikkeling. In de Champions League gaat het om details en wat geluk. De deelnemers zijn beter dan veel landenploegen. Ik wil heel graag voor de derde keer de Europa Cup veroveren, Real voor de tiende keer. Dus hebben we een gezamenlijk doel.”

Mourinho droomt er ook van om met drie verschillende clubs in de drie grootste competities van de wereld kampioen te worden. Dat lukte hem al in Engeland (Chelsea) en Italië (Inter). Real zou Mourinho in Spanje de derde titel moeten bezorgen. Verder wil hij als bondscoach een eindtoernooi (EK of WK) winnen, maar voorlopig voelt hij niets voor deze functie.

De momenteel succesvolste clubcoach van Europa werd in 1993 bij FC Barcelona tolk van trainer Bobby Robson, die hem meenam van FC Porto. Beiden hadden daarvoor samengewerkt bij Sporting Lissabon. Louis van Gaal promoveerde hem tot assistent. Mourinho bleek een uitstekend analist. In 2000 verliet El Traductor (de vertaler) geruisloos Catalonië om in Portugal de kleine club União de Leiria te gaan trainen. Bij FC Porto begon in 2002 Mourinho’s triomftocht.

Als weinig anderen weet de strateeg de zwakke plekken van de tegenstander bloot te leggen. Mourinho wil Real niet zo defensief en op de counter gericht laten voetballen als Inter en Chelsea. „Je moet rekening houden met de cultuur van de club, wat de fans willen en het spelersmateriaal waarover je beschikt”, verkondigde hij in de Daily Mail. Mourinho wil aanvallend spelen met Real, bij voorkeur met drie spitsen. Daarom werden er onder anderen twee vleugelaanvallers en twee aanvallende middenvelders aangetrokken. Mourinho mocht voor 75 miljoen euro investeren met als topaankoop Angel di Maria, bedoeld voor de linkerflank, die voor 26 miljoen euro van Benfica kwam. Ook de Duitse WK-sterren Mesut Özil (15 miljoen van Werder Bremen) en Sami Khedira (14 miljoen, VfB Stuttgart) zijn belangrijke versterkingen.

Mourinho had graag nog een extra spits aangetrokken, zo verklaarde hij in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport. Hij vreest dat het duo Gonzalo Higuain - Karim Benzema niet volstaat.

In Madrid wordt door de media voor het honoreren van Mourinho’s vurige verlangen al gewezen op de estrella (ster) van Ajax: Luis Suarez. De aanvaller uit Uruguay wordt ook in verband gebracht met stadgenoot Atlético waar zijn landgenoot Diego Forlan speelt. Suarez is voor het duel van vanavond geschorst, net als verdediger Jan Vertonghen.

Daardoor mag de eerder geuite vrees van Mourinho ongegrond worden verklaard. Hij zei Ajax als een zware tegenstander te beschouwen omdat het elftal al meer wedstrijden heeft gespeeld. Ook gisteren prees de coach het aanvallende Ajax. „Ik heb altijd gehouden van de spelers die deze club heeft opgeleid”, aldus Mourinho. „Ajax speelt fantastisch voetbal. Tactisch en technisch heel goed. Trainer Martin Jol heeft zich ontwikkeld in Engeland en Duitsland. Ik kan Ajax geen succes wensen, anders had ik het gedaan.”

    • Erik Oudshoorn