Minimovies en Harmony Korine Een goede film van Bukowski

Een geslaagd filmconcept, Minimovies van Submarine Channel. Acht tot tien documentaires van drie tot zeven minuten die samen een verhaal vertellen. Over de Japanse obsessie met vis, anarchopunkband Crass op leeftijd en grillz, met goud en diamanten versierde gebitten in de zwarte hiphopcultuur. Het concept dwingt de filmmakers ideeën puntig uit te werken.

Modemerk Proenza Schouler liet undergroundfilmer Harmony Korine een reclamefilm zonder reclame maken. Korine is met zijn lompenlyriek een favoriet van het Rotterdamse filmfestival. Hij sloot zich aan bij de in Rotterdam gestarte ‘crowdfunding’ Cinema Reloaded, waar iedereen aandeelhouder van een film kan worden. Korine hoopt zo 38.000 dollar bijeen te brengen. Een modemerk vindt Korine ook een prima geldschieter, zeker als een filmpje Acta da Fool helemaal niet hoeft af te wijken van zijn oeuvre. Het markeert een trend in ‘branded entertainment.’

Meer tekst, links en filmpjes op nrc.nl/webfilm

Een goede film van Bukowski

„Een goede film. Geen geweldige film, maar een goede film,” schreef Charles Bukowski in zijn geestige roman Hollywood, waarin hij verslag doet van het ontstaan van Barfly, de enige film waarvoor Bukowski het scenario schreef. Zonder slag of stoot ging de productie niet. Bukowski beschrijft in Hollywood een scène waarin de regisseur (Barbet Schroeder) met een kettingzaag op een vergadering met de financiers verscheen, en dreigde ter plekke zijn arm door te zagen als het geld niet rond zou komen.

Barfly gaat over Bukowski’s verloren jaren, toen hij als twintiger van stad naar stad zwierf, en van bar naar bar, ontdekt dreigde te worden als schrijver, maar nog zo’n twintig jaar moest wachten op zijn doorbraak. Mickey Rourke speelt Bukowski’s alter ego Henry Chinaski en bootst de lijzige, wonderlijk zachte stem van de schrijver perfect na.

Barfly. Regie: Barbet Schroeder. Met: Mickey Rourke, Fay Dunaway. DVD, Nl. ondertiteld

Door Coen van Zwol en Peter de Bruijn

    • Coen van Zwol
    • Peter de Bruijn