Kort nieuws Economie

Brussel pakt ongedekte effectenhandel aan

Brussel, 15 sept. De Europese Commissie wil het ongedekt verkopen van aandelen en obligaties, het zogeheten naked short selling, aan banden leggen. Van een compleet verbod is echter geen sprake. Dat blijkt uit voorstellen die eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) vandaag heeft gepresenteerd. Naked short selling is een risicovolle manier van beleggen, waarbij iemand een waardepapier verkoopt zonder dat hij dat in zijn bezit heeft. Zulke transacties, waarbij gespeculeerd wordt op een prijsdaling, speelden een rol bij het ontstaan van de schuldencrisis in de EU. (ANP)

Banenkrimp EU tot staan gekomen

Luxemburg, 15 sept. De krimp van de werkgelegenheid in de Europese Unie is in het tweede kwartaal van dit jaar tot staan gekomen. Dat blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat. Naar schatting van Eurostat hadden in het tweede kwartaal van dit jaar 220,7 miljoen Europeanen werk. Dit is ongeveer evenveel als een kwartaal eerder. Tijdens de recessie is het aantal banen in de 27 landen van de Europese Unie sterk afgenomen. De werkgelegenheid staat nu op het niveau van eind 2006. In Polen en het Verenigd Koninkrijk nam de werkgelegenheid het sterkst toe. (ANP)

Inflatie eurozone op 1,6 procent

Luxemburg, 15 sept. De inflatie in de eurozone is in augustus uitgekomen op 1,6 procent op jaarbasis. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,2 procent. Dat maakte het Europees statistisch bureau Eurostat vandaag bekend op basis van definitieve cijfers. De cijfers komen overeen met een eerdere schatting van Eurostat. In juli kwam de inflatie in de zestien eurolanden uit op 1,7 procent op jaarbasis. Op maandbasis daalden de consumentenprijzen toen met 0,3 procent. Voor de gehele Europese Unie bedroeg de inflatie in augustus 2 procent op jaarbasis en 0,2 procent op maandbasis. (ANP)

Twitter vernieuwt uiterlijk en gebruik

San Francisco, 15 sept. Twitter verandert zijn website fors om gebruiksvriendelijker te worden. Dat maakte de website gisteren bekend. De komende weken zullen steeds meer van de 145 miljoen gebruikers de ‘nieuwe’ website voorgeschoteld krijgen. Ze krijgen meer mogelijkheden, zoals het plaatsen van filmpjes van Youtube. Ook zou de navigatie een stuk gemakkelijker moeten worden. Twitter gaat ook een nieuw advertentiesysteem gebruiken om meer winst te maken. Dagelijks krijgt Twitter er 370.000 nieuwe gebruikers bij. (ANP)