Kort nieuws Economie

Meer olie Shell uit teerzanden

Den Haag, 15 sept. Energieconcern Shell heeft de productie van olie uit teerzanden in Canada uitgebreid. Het concern maakte vandaag bekend dat de twee mijnen die zijn ontwikkeld dagelijks maximaal 255.000 vaten olie kunnen leveren. Er is vijf jaar gewerkt aan de bouw van de nu geopende, tweede teerzandmijn, die dagelijks 100.000 vaten produceert. De komende tijd zullen nog efficiencyverbeteringen worden aangebracht. Shell heeft een belang van 60 procent in dit zogenoemde Athabasca-project. De Amerikaanse concerns Chevron en Marathon Oil nemen allebei voor 20 procent deel in het project. (ANP)

Volvo verkoopt meer vrachtauto’s

Stockholm, 15 sept. Volvo trucks, de op een na grootste vrachtwagenproducent ter wereld, heeft in augustus 62 procent meer vrachtauto’s aan de man gebracht vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, toen de verkoop was ingezakt door de crisis. Over de eerste acht maanden van het jaar steeg de verkoop met 35 procent tot 105.412 stuks. Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt. Volvo verkoopt zijn trucks ook onder de merknamen Renault, Mack, UD Trucks en Eicher. (ANP)

DSM verkoopt onderdeel Sarlink

Heerlen, 15 sept. Het chemie- en vitaminenconcern DSM verkoopt het onderdeel Thermoplastic Elastomers (Sarlink) aan de Amerikaanse branchegenoot Teknor Apex. DSM verwacht een kleine boekwinst op de transactie. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt, zonder financiële details te vermelden. DSM verwacht de verkoop in het vierde kwartaal af te ronden, waarna circa negentig medewerkers overgaan naar de nieuwe eigenaar. Sarlink was in 2009 goed voor een omzet van ruim 50 miljoen euro. (ANP)