Kort nieuws Buitenland

Italiaanse justitie brengt maffia stevige klap toe

Door onze correspondent

Rome, 15 sept. De Italiaanse justitie heeft gisteren voor een recordbedrag van 1,5 miljard euro landerijen, villa’s, luxeauto’s en tientallen bedrijven in beslag genomen van de aan de maffia gelieerde Siciliaanse ondernemer Vito Nicastri. De operatie maakt duidelijk dat de maffia zwart geld witwast door in groene energie te investeren. Projectontwikkelaar Nicastri (54) werd vorig jaar gearresteerd. Hij zou een stroman zijn van de voortvluchtige Siciliaanse baas der maffiabazen Matteo Messina Denaro. Nicastri kocht met zwart geld terreinen, betaalde politici voor vergunningen, incasseerde groene stroomsubsidies en bouwde windmolenparken die hij verkocht aan energieproducenten.

Google in Tsjechië aan banden gelegd

Praag, 15 sept. Tsjechië heeft het Amerikaanse internetbedrijf Google gisteren verboden om zijn fotodienst Street View verder uit te breiden. Bestaande foto-opnames van de hoofdstad Praag en andere steden blijven voorlopig beschikbaar maar Google mag geen nieuwe opnames maken. Computerprogramma Street View geeft gedetailleerde inkijkjes in straten. In diverse Europese landen, waaronder Spanje en Duitsland, bestaan hiertegen bezwaren omdat de privacy van burgers aangetast zou worden. Google ontkent dat het de wet schendt. (AP)

‘Israël onderzoekt burgerdoden niet’

jeruzalem, 15 sept. Het Israëlische leger heeft de afgelopen vier jaar onvoldoende onderzoek ingesteld naar zaken waarbij Palestijnse burgers door militairen werden gedood. Dat heeft een klimaat van straffeloosheid gecreëerd, aldus gisteren de Israëlische mensenrechtenorganisastie B’Tselem. In die periode zijn 617 Palestijnse burgers gedood maar geen militairen aangeklaagd. Burgerslachtoffers van het Gaza-offensief in 2008/2009 zijn niet meegerekend. Een Israëlische generaal erkende gisteren dat bij een tankbeschieting op de Gazastrook zondag drie burgers zijn gedood. (AFP, AP)

Rapport B’Tselem op btselem.org

Politie in Senegal foltert onbestraft

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 15 sept. De politie in Senegal maakt zich schuldig aan systematische foltering van verdachten en wordt slechts zelden ter verantwoording geroepen. Dat schrijft Amnesty International in het vandaag gepubliceerde rapport Senegal: land van straffeloosheid. De mensenrechtenorganisatie, die onderzoek deed naar incidenten sinds 1998, documenteert gevallen van elektrocutie, verbranding en seksuele mishandeling, soms met de dood tot gevolg.

Het rapport van Amnesty staat op nrc.nl/buitenland

‘U.N. Women’

new york, 15 sept. De voormalige Chileense president Michelle Bachelet (58) is benoemd tot hoofd van de VN-organisatie die gelijkheid van vrouwen moet bevorderen. Dat heeft VN-chef Ban Ki-moon gisteren bekendgemaakt. De organisatie, ‘U.N. Women’, ontstaat uit de samenvoeging van vier verschillende VN-afdelingen die zich met vrouwenzaken bezighouden. (Reuters, AFP)