Kort nieuws Binnenland

Definitief geen Algemene Politieke Beschouwingen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 15 sept. De Algemene Politieke Beschouwingen, waarbij de fractievoorzitters in de Tweede Kamer met de minister-president in debat gaan over de staat van het land, worden uitgesteld. Gewoonlijk vindt dit debat plaats direct na de presentatie van de Rijksbegroting op Prinsjesdag. Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat de algemene beschouwingen dit jaar pas plaats moeten vinden als er een nieuw kabinet is. De begroting die het huidige demissionaire kabinet volgende week dinsdag presenteert zal naar verwachting ingrijpend worden aangepast door een nieuw kabinet. Daarop wil de Kamer wachten. De begroting komt wel aan de orde tijdens de financiële beschouwingen met de minister van Financiën.

Aangifte op school na internetfilmpjes

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 15 sept. Twee leerlingen en twee docenten van het Bonaventura College in Leiden hebben aangifte gedaan nadat zij in filmpjes op internet beledigd en bedreigd werden. De video’s, waarvan de eerste twee weken geleden op Youtube verscheen, zijn verwijderd en er is een onderzoek begonnen, zo meldde de politie vandaag. De filmpjes bestonden uit foto’s van verschillende leerlingen en medewerkers van de middelbare school. Over de beelden heen verschenen seksistische, racistische en bedreigende teksten, ondersteund met rapmuziek. Cyberpesten met dergelijke video’s staat bekend als ‘bezemen’.

Voeten spoelen aan op twee locaties

Terschelling, 15 sept. Op Terschelling en bij de Engelse kustplaats Hull zijn twee voeten aangespoeld van vermoedelijk een en dezelfde persoon. Botjes van de linkervoet in een schoen en een sok werden zaterdag gevonden op Terschelling. De rechtervoet werd begin augustus in Hull aangetroffen, aldus een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Het is nog niet bekend van welke man of vrouw de voeten waren. (ANP)

Klink in beroep om geld ziekenhuizen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 15 sept. Demissionair minister Klink (Volksgezondheid, CDA) gaat in beroep tegen de uitspraak dat hij ziekenhuizen geen korting van 550 miljoen euro op mag leggen in 2011. De rechter oordeelde maandag dat de korting strijdig is met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. De minister is namelijk zelf medeverantwoordelijk voor de toegenomen zorgvraag die de budgetoverschrijding in 2009 veroorzaakte.