Investeerder koopt La Place

Winkelketen V&D komt van de ene investeerder bij de andere terecht.

Mogelijk is koper Sun Capital eigenlijk alleen in La Place geïnteresseerd.

Loop je in 2015 door een hippe V&D waar tevreden personeel je helpt met het uitzoeken van een nieuwe iPad, waarna je een cappuccino drinkt bij La Place? Of drink je in 2015 een cappuccino in een hippe La Place en herinner je je dat die restaurants vroeger bij een warenhuis hoorden. Hoe heette die keten ook alweer die verdween? V&D toch?

Die twee scenario’s kunnen het eindresultaat zijn van de overname die gisteren werd aangekondigd. De Europese tak van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Sun Capital Partners koopt de 62 warenhuizen van V&D en de 112 restaurants van La Place van eigenaar Maxeda – zelf in het verleden ook overgenomen door een investeerder. Hoeveel Sun Capital voor V&D betaalt is niet bekend.

Wel is bekend dat Sun Capital uitsluitend bedrijven koopt die dominant zijn in hun sector, maar die slecht of ondermaats presteren. Van V&D is bekend dat het inderdaad al jaren matig presteert. De afgelopen jaren heeft het wel bezuinigd, bijvoorbeeld op personeel, tot woede van de vakbond. Maar V&D kampt met een stoffig imago. De waar is niet trendy en de winkels zijn niet hip. V&D zit een beetje vast. Maxeda had de Hema al (goedkoper) en bezit de Bijenkorf nog steeds (exclusiever). Hierdoor mocht V&D niet te rigoureus zaken anders aanpakken.

V&D-directeur Mark McKeon stelde gisteren dat Sun gelooft in de huidige strategie. Er zijn volgens hem geen plannen om filialen van V&D te sluiten, noch zullen V&D en La Place de komende twee tot drie jaar gesplitst worden. De werkwijze van Sun is in eerste instantie gericht op het verhogen van de omzet, niet op het snijden in de kosten, zegt een betrokkene bij de overname. Ergens schuilt daar ook een logica in. Private-equitymaatschappijen financieren graag investeringen in bedrijven, en ook de overnamesom, via leningen die aangegaan worden door het overgenomen bedrijf. Banken zullen sneller geneigd zijn deze leningen te verstrekken als de kasstroom van het bedrijf groot en constant is.

Sun bezit wereldwijd ruim vijftien winkel- en restaurantketens. De Duitse postordergigant Neckermann is ook van Sun. V&D-topman McKeon denkt dat zijn warenhuis goed kan profiteren van kennis en ervaringen van de andere bedrijven van Sun.

Vakbond FNV Bondgenoten is er niet direct gerust op. Bestuurder Henk van der Ploeg zegt in eerste instantie gematigd positief te zijn. „De vorige eigenaren hebben zo hard gesneden dat er nu wel geïnvesteerd moet worden om de potentiële winst te realiseren”, zegt Van der Ploeg. Sun heeft veel geld en zegt ook te willen investeren.

Maar, zegt Van der Ploeg, harde garanties zijn er niet. „Het is nu nog zeker niet aan de orde, maar het scenario van opsplitsing zweeft nog boven de markt.” Waar de bond voor vreest is dat over een paar jaar blijkt dat Sun eigenlijk alleen La Place wilde hebben. V&D kan dan uitgekleed worden. Sommige filialen kunnen doorverkocht worden, andere worden gesloten om alleen de huurcontracten te verkopen. Langzaam zou V&D verdwijnen.

    • Melle Garschagen