Internationaal kort

Premier Japan wint machtsstrijd in partij

Door een onzer redacteuren

ROTTERDAM. De Japanse premier Naoto Kan is herkozen als partijleider van de leidende Democratische Partij van Japan (DPJ) en blijft daarmee regeringsleider van het land. De 63-jarige Kan, die pas drie maanden in functie is, versloeg gisteren zijn opponent Ichiro Ozawa met een groot verschil. Ozawa (68), partijstrateeg van de DPJ en tot mei vorig jaar partijleider, had Kan uitgedaagd na de teleurstellende verkiezingsuitslag voor de Japanse Eerste kamer in juli. Ozawa had scherpe kritiek op Kans voorstel om het btw-tarief van 5 procent te verdubbelen om de staatsschuld van Japan aan te pakken. Bij de verkiezingen van gisteren won Kan met 721 punten tegen 491 punten voor Ozawa.

Diplomaat na borrel door het stof

new york. De hoogste Chinees op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York heeft zijn „diepgemeende excuses” aangeboden aan secretaris-generaal Ban Ki-moon, voor opmerkingen die hij onlangs maakte nadat hij „een paar glaasjes te veel” had gedronken. Sha Zukang, onder-secretaris-generaal voor economische en sociale zaken, bracht vorige week een toast uit op Ban, tijdens een treffen van hoge VN-functionarissen in Oostenrijk. Maar de toespraak van de benevelde Chinees, bedoeld om de leiderschapskwaliteiten van zijn baas te prijzen, ontaardde in een jammerklacht. „Ik weet dat u me nooit hebt gemogen, meneer de secretaris-generaal”, zei Sha volgens aanwezigen. „Maar ik heb u ook nooit gemogen.” Collega’s probeerden Sha de microfoon af te nemen, maar dat lukte niet . (AFP)

Libische kustwacht beschiet Italianen

Door onze correspondent

Rome. Een Italiaanse vissersboot is zondagavond beschoten door een Libisch kustwachtvaartuig dat vorig jaar door Italië aan Libië is geschonken om de illegale immigratie vanuit Libië naar Italië te bestrijden. Aan boord van de schietende Libische boot waren ook zes Italiaanse politieagenten die de Libiërs bijstaan in de jacht op immigranten. Volgens de kapitein van de beschoten boot is het een wonder dat zijn tienkoppige bemanning de aanval heeft overleefd. De boot is doorzeefd door kogels. De Italiaanse regering heeft een onderzoek gelast.

Zeker 10 doden na aanval VS in Pakistan

Mir Ali. Een Amerikaanse raketaanval heeft gisteren zeker tien en volgens sommige berichten elf personen gedood in de Pakistaanse tribale regio Noord-Waziristan. Anonieme bronnen bij inlichtingendiensten melden dat een huis is getroffen in een dorp dat onder controle staat van de militante groeperingen van Jalaluddin Haqqani en Hafiz Gul Bahadur. Alle slachtoffers zouden militanten zijn, al is dit niet onafhankelijk te verifiëren. Beide bewegingen bestrijden vanuit Pakistan de buitenlandse troepen in Afghanistan. (AP, AFP)