Ik duik in hun levens en mag heel dichtbij komen

Trouwambtenaar Pauline Krom-Suidgeest. Foto Peter de Krom Pauline Krom-Suidgeest. Bijzonder trouw ambtenaar en ondernemer. Pauline trouwt op voorkeurslocatie in binnen- en buitenland. NRC next loopbaan van 8 september. Foto: Peter de Krom

Naam: Pauline Krom-Suidgeest

Leeftijd: 45 jaar

Studies: PR & communicatie, plus allerlei bankopleidingen

Bedrijf: De bijzondere trouwceremonie

Een bijzondere trouwceremonie, dat wil toch ieder stel dat besluit om te trouwen?

„Ja, en er is dus ook een goede markt voor wat ik doe. In 2004 was ik mijn werk als vermogensadviseur zat, het was een veel te drukke baan in combinatie met twee kinderen. Ik was niet gelukkig. Toen een stel vrienden van ons ging trouwen, hadden zij een heel leuke trouwambtenaar die een warm, persoonlijk verhaal over hen hield. Ik stootte mijn man aan en zei: ‘Dat ga ik doen’.

„Ik kon me gelijk voorstellen dat mensen bereid zijn om te betalen voor een persoonlijke speech op hun trouwceremonie. Dat er stellen bestaan die zeker willen weten dat iemand alle tijd voor hen neemt, en geen genoegen willen nemen met een gemeenteambtenaar die in een weekend tien stellen trouwt en bij iedereen maximaal drie persoonlijke zinnetjes aan een standaardverhaal toevoegt. Op de terugweg van die bruiloft, in de auto naar huis, had ik mijn bedrijfsplan zo goed als klaar.”

En, klopte je idee?

„Ja, eigenlijk was er direct animo. Ik sluit nu één huwelijk per week, omdat ik echt de tijd wil nemen voor een stel. Anders gaan de verhalen door elkaar lopen, dat wil ik niet. Ik vind het belangrijk om fris te blijven. Maar ik krijg meer aanvragen dan ik kan afhandelen. Vooral in de zomer, want trouwen is seizoensarbeid: van april tot september trouwen de meeste stellen.

„En dit kan arrogant klinken, maar ik wist ook dat ik iets te bieden had. Mijn meerwaarde zit erin dat ik mijn klanten het hemd van het lijf durf te vragen, ik vraag gewoon alles wat ik van ze wil weten, wat nodig is voor een mooie speech. Dat vind ik ook het leuke aan dit werk: ik mag heel dichtbij komen, duik echt in het leven van mensen. Hoe wonen ze, hoe gaan ze met elkaar om? Omdat ik het bruidspaar goed leer kennen, maakt dat de uiteindelijke huwelijksvoltrekking persoonlijk en meer ontspannen.”

Wat als je een heel saai stel moet trouwen?

„Nou, saai is niet het goede woord, maar je vindt niet bij iedereen dezelfde diepgang. Voor sommigen is trouwen niets meer dan een mooie jurk en een feestje. Ik zoek mijn toevlucht dan bijvoorbeeld tot lieve gedichtjes. Maar gelukkig zijn die mensen niet representatief voor mijn klanten.

„Ik vind het leuk om ouderen te trouwen, of stellen met kinderen. Oudere stellen staan wat realistischer in hun relatie. Jongeren vinden toch vaak vooral het belangrijkst dat alles er mooi uitziet: dat de jurk, het kasteel en de taart kloppen. Ouderen willen een inhoudelijk verhaal.”

Is je onderneming winstgevend?

„Toen ik begon, was ik de eerste zelfstandige trouwambtenaar. Ik had geen idee hoeveel ik kon vragen. De enige referentie die ik had, waren geestelijken die weleens een huwelijk sloten. Zij vroegen 500 euro, exclusief btw. Ik vroeg 600, inclusief btw. Inmiddels is dat bedrag opgelopen tot 875 euro per ceremonie.

„Nu zijn er ongeveer 35 à 40 onafhankelijke trouwambtenaren, mensen die mij zijn gevolgd in mijn idee. Maar de markt is ook groot genoeg: er trouwen 70.000 stellen per jaar, en ik heb maar ruimte voor 30 à 40 huwelijken per jaar.

„Ten opzichte van de inspanningen die ik lever, houd ik er eigenlijk te weinig aan over. Ik ben gelukkig geen kostwinner thuis, en de voldoening die het werk me geeft is niet in geld uit te drukken. Maar ik zit momenteel wel te broeden op een plan om iets winstgerichter te werk te gaan. Dat is nog niet zo eenvoudig.

„Iemand tipte me om met drie verschillende ‘niveaus’ te werken: zilver, goud en diamant. Als een stel voor de zilveren variant kiest, zou ik minder tijd in de speech moeten steken omdat het hen minder geld kost? Dat vind ik niets, want ik wil altijd het verhaal houden dat het beste bij mijn klanten past.”

Annemarie Kas

    • Annemarie Kas