Gewoon vier spitsen wacht op beeld

FC Twente hield met aantrekkelijk voetbal stand tegen Inter Milaan.

De nieuwe trainer Michel Preud’homme heeft zeer snel een goede ploeg gesmeed.

FC Twente heeft zich gisteravond tegen Internazionale een waardig ambassadeur van het Nederlandse clubvoetbal getoond. De kampioen van de eredivisie overklaste de titelverdediger van de Champions League in de eerste helft met aanvallend en aantrekkelijk voetbal, en hield na rust op karakter stand. Het 2-2 gelijkspel tijdens de eerste speelronde in groep A voelde voor FC Twente als een overwinning.

FC Twente bekroonde vorig seizoen een indrukwekkende opmars in de eredivisie met het eerste landskampioenschap in de clubgeschiedenis. Voorzitter Joop Munsterman, die de club acht jaar geleden redde van de ondergang, kon zijn tranen tijdens de kampioenswedstrijd tegen NAC niet bedwingen. Met de titel verschafte de club uit Enschede zich voor het eerst toegang tot de prestigieuze Champions League.

De succesformatie van FC Twente viel echter uiteen. Trainer Steve McClaren had het gevoel dat zijn werk erop zat en vertrok naar het ambitieuze Wolfsburg in Duitsland. De basisspelers Blaise N’Kufo, Miroslav Stoch en Ronnie Stam verlieten de club en Kenneth Perez zette een punt achter zijn loopbaan. De hele zomer dreigde een vertrek van sterspeler Bryan Ruiz. Maar de clubleiding bewaarde de rust en haalde de Belgische coach Michel Preud’homme naar Enschede. FC Twente kocht met spelers als Marc Janko, Emir Bajrami, Roberto Rosales en Nacer Chadli slim in. Ruiz bleef uiteindelijk.

FC Twente hield na het sluiten van de transfermarkt niet alleen ruim vijf miljoen euro over, maar is misschien wel sterker dan vorig seizoen. Na twee doelpuntloze gelijkspelen tegen Roda JC en SC Heerenveen begon het te lopen bij FC Twente. Met overwinningen op Vitesse, FC Utrecht en VVV tankte FC Twente het nodige vertrouwen in aanloop naar de ontmoeting met Inter Milaan.

Preud’homme heeft in een paar weken tijd een hechte ploeg weten te smeden. De oud-doelman paste bijna geruisloos een aantal nieuwelingen, onder wie doelman Nikolay Mihaylov in het elftal. De Venezolaanse rechtsback Rosales en de van AGOVV overgekomen Chadli zijn opvallende versterkingen. En daarbij ontwikkelt de jonge spits Luuk de Jong zich zeer goed.

In de volgepakte Veste begon FC Twente brutaal met vier spitsen tegen de nerazzurri uit Milaan. De ploeg van Rafael Benitez was in de eerste helft zichtbaar verrast door deze on-Italiaanse speelwijze. Inter Milaan hield vast aan zijn behoudende tactiek en wachtte geduldig op de fouten van FC Twente. In de dertiende minuut sloeg Wesley Sneijder namens de Italiaanse kampioen toe. Hij schoot een afgeslagen schot van Diego Milito achter Twente-doelman Nikolay Mihaylov.

Het sierde FC Twente dat de ploeg zich door het snelle openingsdoelpunt niet van de wijs liet brengen. In de twintigste minuut volgde de beloning. Theo Janssen schoot een vrije trap op schitterende wijze achter Julio Cesar: 1-1. Een kleine tien minuten later kon de Braziliaanse doelman een nieuwe vrije trap van Janssen maar net uit zijn doel tikken. Uit de hoekschop die volgde viel echter wel de 2-1 voor FC Twente, met dank aan een eigen doelpunt van Milito.

Inter Milaan, dat het liefst met zo min mogelijk inspanningen een maximaal resultaat wilde halen, schakelde na de achterstand even een tandje bij. Dat betaalde zich uit. Vlak voor rust toonde de spits Samuel Eto’o zijn grote klasse door uit een snelle tegenaanval de gelijkmaker te scoren. Twente zocht met gemengde gevoelens de kleedkamer op.

In de tweede helft bleek dat FC Twente voor rust te veel met de krachten had gesmeten. De club uit Enschede probeerde het spel nog wel te dicteren, maar moest het initiatief langzaam maar zeker noodgedwongen aan Inter Milaan laten. De Italiaanse topclub heeft er een hekel aan om zelf het spel te moeten bepalen en daardoor bloedde de wedstrijd in de tweede helft dood. FC Twente koesterde het gelijkspel en de fanatieke aanhang vierde het eerste punt in de Champions League als een zege. Eto’o sloeg uit frustratie om zich heen.

    • Koen Greven