Frans verbod op boerka's stap naderbij

Frankrijk is gisteren weer een stap dichter gekomen bij een boerkaverbod, nadat ook de Senaat er met een overweldigende meerderheid van 246 voor en 1 tegen mee akkoord was gegaan. Eerder had de Nationale Vergadering al met het regeringsvoorstel ingestemd.

De regering van president Nicolas Sarkozy wil het dragen van boerka’s in het openbaar verbieden. Frankrijk zou het eerste West-Europese land zijn met een dergelijk verbod.

De laatste instantie die het verbod nu nog kan dwarsbomen is de Constitutionele Raad, het hoogste constitutionele orgaan in het land. De Raad heeft een maand om te bepalen of het verbod niet strijdig is met de Franse Grondwet. Volgend voorjaar zou het verbod dan van kracht kunnen worden.

De voorstanders van de wet betogen dat de maatregel past in de seculiere traditie van het land. Minister van Justitie Michèle Alliot-Marie noemde het gisteren tijdens het debat in de Senaat een kwestie van „waardigheid en gelijkheid” voor vrouwen om met onbedekt gelaat rond te lopen.

Tegenstanders daarentegen zien het verbod vooral als discriminerend tegen moslims. Ze vrezen bovendien dat dit een nieuwe impuls kan vormen voor islamofobie. Velen zijn overigens zowel tegen het dragen van boerka’s als tegen een verbod daarop.

De wet voorziet in een boete van 150 euro voor vrouwen die op straat worden aangetroffen in een boerka. Ook kunnen vrouwen met een boerka tot een verplichte inburgeringscursus worden veroordeeld. Mannen die vrouwen tot het dragen van boerka’s dwingen kunnen hardere sancties tegemoetzien: een boete van 30.000 euro of een jaar in de gevangenis. In het geval ze minderjarigen tot een boerka dwingen zouden deze sancties zelfs nog kunnen worden verdubbeld.

Het aantal vrouwen dat regelmatig een boerka draagt is in Frankrijk beperkt. Volgens schattingen gaat het om zo’n 2.000 vrouwen en meisjes, op een totale moslimbevolking van zo’n vijf tot zes miljoen.

Veel vrouwen hebben, deels uit protest, al aangekondigd dat ze zich niet aan het verbod zullen houden. Een welgestelde zakenman op zijn beurt heeft beloofd de boetes voor hen te zullen betalen.

Behalve Frankrijk overwegen ook België, Spanje en Italië om het dragen van boerka’s te verbieden. (AP, AFP, Reuters)