FIFA onderzoekt verdachte wedstrijd

De wereld- voetbalbond FIFA begint een onderzoek naar de oefenwedstrijd tussen Bahrein en Togo van dinsdag 7 september. De vraag: speelde Bahrein wel tegen het nationale team van Togo, of werd het Afrikaanse land vertegenwoordigd door nep-internationals?

Het spel van de Togolezen was zo slecht, dat Bahreinse officials zich direct na de wedstrijd afvroegen of dit werkelijk het nationale team van Togo was.

Josef Hickersberger, de Oostenrijkse coach van Bahrein, was niet te spreken over de wedstrijd, die eindigde in een 3-0 overwinning voor zijn ploeg. „Zij waren absoluut niet fit genoeg om negentig minuten te spelen. De wedstrijd was vreselijk saai.”

Een andere partij in dit verhaal is een bedrijf uit Singapore. Het zou Bahrein de tegenstander hebben aangeboden. Volgens Bahreinse officials regelden zij vaker oefenwedstrijden met dit bedrijf, en altijd tot volle tevredenheid. Bovendien werkt dit bedrijf onder de vlag van de FIFA.

In Togo is met verbazing gereageerd op de wedstrijd. Togo’s minister van Sport, Christophe Tchao, wil alles grondig laten onderzoeken. „Wij zijn nooit geïnformeerd dat deze wedstrijd zou plaatsvinden.” Volgens de vicepresident van de Bahreinse voetbalbond ligt de fout bij Togo. „We hebben twee brieven van de Togolese bond ontvangen, waarin zij aangaven het nationale team te sturen. De fout ligt niet bij ons, maar bij Togolese voetbalbond.”