EU klaagt Parijs aan wegens Roma

Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie, Mensenrechten) is vastbesloten om Frankrijk aan te klagen voor de schending van Europese regels, omdat er nieuwe bewijzen zijn dat Frankrijk de afgelopen zomer Roma op etnische gronden het land heeft uitgezet. De Franse regering heeft met verbijstering gereageerd op het voornemen.

Frankrijk heeft vorige maand ongeveer duizend Roma, afkomstig uit Bulgarije en Roemenië, teruggestuurd naar het land van herkomst. Roma die ‘vrijwillig’ vetrokken kregen een premie van 300 euro per volwassene en 100 euro per kind. Romaorganisaties, evenals linkse en liberale politici, hebben van meet af aan gezegd dat Frankrijk daarmee Europese regels had overtreden.

Reding vroeg de Franse regering in de afgelopen weken herhaaldelijk om tekst en uitleg. Parijs hield staande dat het de Europese regels heeft gerespecteerd. Vorige week werd Reding in het Europees Parlement zwaar onder druk gezet om Frankrijk te veroordelen. Toen zei ze nog dat er onvoldoende bewijs was.

Begin deze week kwam aan het licht dat lokale Franse autoriteiten schriftelijk opdracht hebben gekregen van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken om geïmproviseerde kampen te ontruimen en de kampen van de Roma daarbij „prioriteit” te geven. Tot dan toe had Frankrijk ontkend dat de Roma uitgezet werden omdat het Roma waren. De uitgelekte instructies lijken het tegendeel te bewijzen. Reding noemde het „een schande” dat Franse ministers in Brussel het ene beweerden en in hun thuisland iets anders deden.

Frankrijk mag in principe Roma uitzetten als zij een gevaar voor de openbare orde vormen en als aan de uitzetting van elk individu een individuele beoordeling ten grondslag ligt. Frankrijk mag geen Roma uitzetten omdat ze tot een groep behoren. De Roma in kwestie hebben vaak de Roemeense of Bulgaarse nationaliteit en zijn daarmee EU-burgers.