Enquête naar noodhulp banken

De Tweede Kamer is er voorstander van om nog dit jaar een parlementaire enquête te houden naar de steun die vanaf september 2008 aan banken en verzekeraars is gegeven. Ook de Tweede Kamer in nieuwe samenstelling is het er in grote lijnen over eens dat de commissie-De Wit haar onderzoek naar de kredietcrisis met zwaardere middelen moet voortzetten.

Dat bleek gistermiddag in een debat over de conclusies en aanbevelingen van de commissie onder leiding van Jan de Wit (SP) in het eerste deel van haar onderzoek. De commissie onderzocht afgelopen jaar de oorzaken en achtergronden van de kredietcrisis. Zij kon genodigden niet onder ede horen, maar dat zal zij in het tweede deel van het onderzoek, dat zich richt op de overheidsinterventie, wel kunnen doen. Het betekent dat voormalig minister van Financiën Wouter Bos (PvdA), president Wellink van De Nederlandsche Bank, bankiers, topambtenaren en andere direct betrokkenen onder ede voor de commissie zullen moeten verschijnen.

De Nederlandse overheid gaf sinds het uitbreken van de crisis alleen al aan ABN/Fortis meer dan 30 miljard euro uit. De staat schoot ING twee maal te hulp en ondersteunde ook instellingen als Aegon, autoleasebedrijf Leaseplan en SNS Reaal. De Nederlandse schatkist staat daarnaast voor tientallen miljarden euro’s borg voor woninghypotheken die door ABN Amro zijn verstrekt en voor Amerikaanse hypotheken waarin ING heeft belegd. Veel van die hulp werd, tegen de regels in, zonder voorafgaande goedkeuring van het parlement verstrekt omdat volgens het kabinet sprake was van een noodsituatie.

De commissie-De Wit trad gisteren in sterk gewijzigde samenstelling aan. PvdA-lid Luuk Blom werd niet herkozen in de Kamer, hij is opgevolgd door Roos Vermeij. Jan Schinkelshoek (CDA) keert evenmin terug in het parlement. Eddy van Hijum volgt hem op. Ernst Cramer van de ChristenUnie werd niet herkozen en zijn partij koos ervoor om zijn plek niet op te vullen. Edith Schippers (VVD) keert niet terug vanwege gebrek aan tijd en laat zich vervangen door Helma Neppérus (VVD).

Constante in de commisie zijn , naast Jan de Wit, Fatma Koser Kaya (D66), Dion Graus (PVV) en Jolande Sap (GroenLinks). Overigens zal Sap zich in het toekomstige tweede deel van de onderzoeksfase ook laten vervangen.

Als de conclusies en aanbevelingen van De Wit worden aangenomen is het vervolgens aan het kabinet om daar gevolg aan te geven.