Economie kort

‘Nieuwe generatie biobrandstof levert veel nieuwe banen op’

BRUSSEL. Het omzetten van reststoffen van agrarische bedrijven in een nieuwe generatie van biobrandstoffen en biochemische producten kan de invoer van benzine in de Europese Unie met bijna tweederde verminderen en bovendien over tien jaar één miljoen nieuwe banen scheppen. Dat staat in een stuk dat Bloomberg New Energy Finance gisteren presenteerde in Brussel en waaraan het chemieconcern DSM en het Deense bedrijf Novozymes meewerkten. Volgens het stuk is het omzetten van agrarisch afval in nieuwe groene producten alleen op grote schaal mogelijk als de lidstaten van de Europese Unie dit voluit ondersteunen. (ANP)

Klant trapt niet in regelrechte imitatie

TILBURG. Supermarktklanten kopen niet snel producten die qua uiterlijk en verpakking bijna regelrecht zijn geïmiteerd van een A-merk. Fabrikanten van dergelijke producten denken vaak dat ze kunnen ‘meeliften’ op het succes van het A-merk, maar zo werkt het niet, zo blijkt uit onderzoek van sociaal psycholoog Femke van Horen van de Universiteit van Tilburg. „De klant herkent een rechtstreekse imitatie meteen, wordt er argwanend van en besluit het product niet te kopen. Een reep chocolade die alleen, net als Milka, claimt gemaakt te zijn met ‘de versheid van Alpenmelk’ roept juist positieve gevoelens op en verkoopt wel”, aldus de psycholoog, die volgende week op haar onderzoek promoveert. (ANP)

Goudprijs stijgt tot recordhoogte

Londen. De prijs van goud is gisteren tot recordhoogte gestegen. Op de grondstoffenmarkt in Londen kostte een troy ounce (de internationale standaard waarin goud wordt verhandeld: 31,1 gram) gisteren 1267,20 dollar. Het vorige record dateerde van 21 juni (1264,90 dollar). Volgens handelaren blijft goud in prijs stijgen omdat beleggers zich zorgen maken over de stand van de economie en de schuldenproblematiek van Europese landen. Zij zien goud als een veilige belegging. (ANP, DPA, AFP)

Kooistra’s bedrijf Plassania failliet

Amsterdam. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren Plassania, een horecaconcern van wijlen Sjoerd Kooistra, failliet verklaard. Het faillissement is uitgesproken op verzoek van de vorige week aangestelde bewindvoerder Seerp Gratama, die als curator optreedt. Gratama gaat kijken of een doorstart of verkoop van onderdelen mogelijk is. Plassania beheert horecapanden in onder meer Amsterdam en Groningen. (ANP)