Duitse ex-official geeft kinderdoping toe

Een voormalige hoge sportfunctionaris geeft in een morgen te verschijnen boek toe dat de DDR in het verleden kinderen doping toediende. De inmiddels 70-jarige Thomas Köhler, ooit olympisch kampioen rodelen en voormalig tweede man van de Duitse Turn- en Sportbond (DTSB), schrijft in het boek De twee kanten van de medaille dat de DDR om succes te hebben geen andere keuze werd gelaten dan het toedienen van stimulerende middelen. Met name in de zwemsport kwam doping onder kinderen voor. In zijn 232 pagina’s tellende boek ruimt Köhler twintig bladzijden in voor het stelselmatige dopegebruik in Oost-Duitsland. Köhler stelt dat topatleten wisten wat er gebeurde. „Alle middelen werden met toestemming van de sporters toegediend.”

Köhler is ruim twintig jaar na de hereniging van West- en Oost-Duitsland de eerste hoge sportfunctionaris die openlijk beschrijft dat er in de voormalige DDR op grote schaal aan doping werd gedaan. „Omdat in de jaren zeventig de mogelijkheden voor sporters uit de DDR in vergelijking met die uit het Westen niet meer gelijkwaardig waren, besloten de toenmalige sportbazen tot de inzet van anabolica”, schrijft Köhler.

De Oost-Duitse sprintster Ines Geipel, die toegegeven heeft dat ze vroeger dope gebruikte, is van mening dat het boek ‘niets nieuws’ bevat. „Het boek is zonder gevoel voor verantwoordelijkheid geschreven. Waar was Köhler de afgelopen twintig jaar? Hij zit nu in zijn dure villa en verkoopt leugens”, aldus Geipel. (ANP)