Doperwtentaart

green pea

Toen ik zeven jaar geleden verhuisde naar IJburg, een vinexwijk bij Amsterdam, waren er nog geen trams, geen geldautomaten en geen winkels. Dat had aanvankelijk een zekere charme, maar na een half jaar werd het toch vervelend dat je voor elk pak luiers een half uur moest rijden. Uiteindelijk vestigde een dappere ondernemer zich op het nieuw opgespoten land. In een klapperende tent opende hij een supermarkt, waar acht soorten diksap en ligakoek te koop waren, maar waar de sla er altijd wat sneu bij lag.

Inmiddels heeft IJburg een heus winkelcentrum, met een visboer en een biowinkel, maar toch verlang ik nog vaak naar de groenteman waar ik de broccoli haalde toen ik nog in De Grote Stad woonde. Zo’n norsige Amsterdammer was het, die goed wist te verbergen hoe aardig hij eigenlijk was. Zijn sperziebonen smaakten naar sperziebonen en hij verkocht verse, ongekookte krieltjes die hij ter plekke voor me in de schrapmachine wierp. Heerlijke aardappeltjes waren dat, die helemaal niets te maken hadden met die geel geverfde, rubberen balletjes die in de supermarktschappen liggen.

In de tijd dat groente schaars was in de vinex heb ik de diepvriesdoperwt ontdekt. Daar is nu werkelijk niets mee mis. Kinderen nemen er geen aanstoot aan en je kunt er van alles mee. Een doperwtentaart maken bijvoorbeeld.

125 gram boter

250 gram bloem (durumtarwe)

zout en peper

550 gram doperwten

1 fijngehakte ui en 1 teen knoflook

olijfolie

3 eieren

250 gram gram ricotta

80 gram geraspte parmezaanse kaas

1 glas room

nootmuskaat

boter

paneermeel

Dit recept uit het al eerder genoemde Groenterecepten van Italiaanse Osteria’s heb ik iets aangepast. De oorspronkelijke versie met alleen ricotta vind ik te flauw. Voor de pit doe ik er ook wat parmezaanse of pecorinokaas bij. Kneed de boter en wat zout door de bloem en voeg een scheutje water toe zodat een mooi elastisch deeg ontstaat. Leg het, verpakt in plasticfolie, een half uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 160 graden. Fruit de ui en de knoflook in olijfolie en roer vervolgens de ontdooide erwten erdoor en flink zout en peper.

Klop de eieren, de kazen, de room en wat nootmuskaat door elkaar en schep de doperwten erdoor. Vet een bakblik in en bestuif het met bloem, bekleed het met het uitgerolde deeg en giet de vulling erop. Bestrooi de taart met een restje kaas, paneermeel en wat klontjes boter en zet ’m 40 minuten in de oven.

Af en toe, als ik zin heb in krieltjes of een goeie perzik, rij ik nog wel eens naar mijn oude groenteman. „En, hoe bevalt het in de nieuwbouw?”, bromt hij dan. Het antwoord geeft hij voor het gemak altijd maar even zelf: „Tja, ’t is natuurlijk geen Amsterdam, hè?”

Roos Ouwehand

Janneke Vreugdenhil is met ziekteverlof. Roos Ouwehand vervangt haar.

    • Roos Ouwehand