De jongste variant op Frankenstein

Splice. Regie: Vincenzo Natali. Met: Adrien Brody, Sarah Polley, Delphine Chanéac, Abigail Chu. In: 11 bioscopen. **

Het thema van wetenschappers die God uitdagen en dat bezuren, staat al sinds de publicatie van Mary Shelley’s Frankenstein en de talloze verfilmingen ervan stevig op de kaart. Je hebt bij de film Splice dan ook de neiging ‘doe het niet’ te roepen, als biowetenschappers Elsa en Clive een illegaal experiment uitvoeren waarin menselijk en dierlijk DNA worden vermengd. Ze beseffen maar al te goed dat ze een morele grens overschrijden, maar nieuwsgierigheid wint het van ethiek.

De hybride levensvorm die ze scheppen, maakt onderdrukte moedergevoelens los in Elsa en, als hun creatie eenmaal volwassen is, seksuele gevoelens in Clive. Sowieso zijn er fallische verwijzingen te over.

Het lab waar ze werken heet NERD (humor!). Elsa en Clive vernoemen hun kweekjes graag naar bekende koppels als Ginger & Fred of Bonnie & Clyde (meer humor!). En de namen van de hoofdpersonen verwijzen naar Colin Clive en Elsa Lanchester, de acteurs die gestalte gaven aan dokter Frankenstein en de bruid van het monster in Bride of Frankenstein (subtiele humor!).

Regisseur Vincenzo Natali kent zijn klassiekers, want Splice – een Canadese productie – ademt ook de sfeer van de vroege films van de Canadese horrormeester David Cronenberg. Maar Natali, die eerder de cultklassieker Cube (1997) regisseerde, blijft ondanks een aantal aardige scènes steken in weinig originele vondsten. Hij heeft moeite alles geloofwaardig te houden en vervalt in de finale tot clichés.

    • André Waardenburg