Belangrijkste Afghaanse bank gecentraliseerd

De Centrale Bank van Afghanistan heeft de noodlijdende Kabul Bank overgenomen, nadat bij klanten onrust was ontstaan over corruptie en de solvabiliteit van de bank. Er is een onderzoek begonnen naar de twee hoogste leiders van de bank die twee weken geleden al waren gedwongen om terug te treden, en een broer van eerste vicepresident Qasim Fahim. Zij worden in media beschuldigd van corruptie.

De Kabul Bank is de grootste bank van Afghanistan. De overheid betaalt onder andere de salarissen van ambtenaren, militairen en de politie via de bank. Toen directeur Sherkhan Farnood en vicedirecteur Khalilullah Frozi moesten vertrekken ontstond chaos bij de filialen van de bank door klanten die zo snel mogelijk hun tegoeden wilden opnemen. Naar aanleiding daarvan besloot de Centrale Bank de Kabul Bank over te nemen. „We hebben de mensen ervan verzekerd dat hun geld veilig is”, aldus gouverneur van de Centrale Bank Abdul Qadir Fitrat.

Volgens hem zijn berichten in Amerikaanse media over corruptie onder de bankbestuurders en aandeelhouders „ongefundeerd”. Farnood en Frozi bezitten beiden 28 procent van de aandelen van de bank. The Washington Post schreeft eerder dat Farnood zestien villa’s in Dubai heeft laten bouwen met geld van de bank en die vervolgens op naam van zijn vrouw heeft laten registreren. Gouverneur Fitrat heeft de Verenigde Arabische Emiraten gevraagd om te helpen Farnoods bezittingen te bevriezen. De Centrale Bank onderzoekt ook Fahims broer Haseen, die aandelen bezit. Mahmoud Karzai, broer van de Afghaanse president, bezit 7 procent van de aandelen en is niet opgenomen in het onderzoek.

Er zijn nieuwe regels uitgevaardigd waardoor grote aandeelhouders geen managementposities meer mogen bekleden.

In Kabul was het vandaag weer onrustig. De politie heeft een demonstratie van duizenden Afghanen met waarschuwingsschoten opgebroken. De betogers schreeuwden leuzen tegen het verbranden van korans in de Verenigde Staten afgelopen weekeinde. Er vielen enkele gewonden.

Volgens de politie zijn de demonstranten opgehitst door de Talibaan, en droegen enkele van hen Talibaan-vlaggen mee. De opstandelingen zouden van de betoging een protest tegen de regering hebben willen maken in aanloop naar de parlementsverkiezingen aanstaande zaterdag, die zij zoveel mogelijk willen verstoren. (Reuters, AP, AFP)