Amnesty: vragen bij dood activist Ambon

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept Indonesië op de dood te onderzoeken van de Molukse onafhankelijkheidsactivist Yusuf Sapakoly (52). Hij overleed afgelopen maandag aan nierfalen, volgens zijn familie doordat hij onvoldoende medische zorg heeft gehad.

Sapakoly werd in 2007 gearresteerd omdat hij betrokken was bij een protestactie waarbij een aantal activisten met de verboden vlag van de Zuid-Molukse Republiek (RMS) zwaaide tijdens een bezoek van president Yudhoyono. Hij kreeg twaalf jaar cel voor ‘rebellie’. Na zijn arrestatie is hij volgens zijn familie gemarteld.

De dood van Sapakoly komt op een moment dat de Indonesische politie op de Molukken bekritiseerd wordt vanwege het martelen van politieke gevangenen. Volgens verschillende rapporten zijn onafhankelijkheidsactivisten door de politie in elkaar geslagen, werden zij geblinddoekt, en werden hen plastic zakken over het hoofd getrokken.

Dit gebeurde ook met 21 onafhankelijkheidsactivisten die begin augustus werden gearresteerd aan het begin van zeilevenement Sail Banda. Ook de speciale antiterreureenheid van de Indonesische politie zou bij de misstanden betrokken zijn. Deze eenheid, Densus 88, is betaald en getraind door Australië en de VS en is bedoeld voor het bestrijden van terrorisme. Maar volgens coördinator Semmy Waileruny van de organisatie Tamasu, die zich inzet voor de gevangenen, wordt de eenheid op de Molukken vooral ingezet om de onafhankelijkheidsbeweging aan te pakken.

Na de laatste beschuldigingen heeft het hoofd van Densus 88 aangegeven dat de eenheid op Ambon zal worden opgeheven. Volgens Tito Karniavan, in de Sydney Morning Herald, is aanwezigheid op het eiland niet meer nodig, aangezien de activisten ,,vreedzaam” zijn. De Australische ambassade heeft inmiddels om opheldering gevraagd in Ambon. De politie heeft toegezegd een onderzoek naar het martelen te doen.