Wees een blije eikel

Cover van het boek Troost voor werkende mensen van Jeroen Busscher
Cover van het boek Troost voor werkende mensen van Jeroen Busscher

Jeroen Busscher: Troost voor werkende mensen

Business Contact, 15 euro**

In Troost voor werkende mensen geen redenen waarom we ons allemaal soms (of vaak) op ons werk zo ongelukkig voelen. Managementconsultant Jeroen Busscher is geïnteresseerd in hoe de patronen werken en hoe je ze kan doorbreken.

Per hoofdstuk behandelt hij één vorm van ongeluk op de werkvloer: eenzaamheid, stress, frustratie, zinloosheid, machteloosheid en onzekerheid.

Een metafoor van Busscher is de mand met glimmende bolletjes energie naast je bed. Elke nieuwe dag heb je een schaal tot je beschikking. Eén dag houdbaar en slechts één keer te gebruiken. Veel energie maken we op aan dingen die ons niets opleveren (klagen en zeuren), bedoelt hij.

Busscher leert je kijken naar de dingen die moeten (van wie? en waarom eigenlijk?) en wijst je op mogelijkheden om te sjoemelen. Hij beschrijft dat je lichaam altijd trager reageert op veranderingen dan je brein en dat dat ons onzeker maakt.

Het meest leren we in dit boek over Busscher zelf. Hij is zijn eigen voorbeeld, met volop anekdotes uit de huiselijke kring. Dat is gezellig, maar maakt, ook door de kabbelende structuur van het boek, de samenhang soms nogal onduidelijk.

Een doorslaggevende conclusie geeft hij dan ook niet; probeer zaken niet te willen beheersen, wees een blije eikel en lummel vooral veel rond. Busscher is een goed verteller, maar waarschijnlijk komt zijn aanpak live met een beknopter verhaal beter tot zijn recht.