Vrouwen, mannen en hun talenten

Cover van het boek De winst van het verschil, masculiene en feminiene kwaliteiten in leiderschap van Eric Koenen en Christien Brinkgreve
Cover van het boek De winst van het verschil, masculiene en feminiene kwaliteiten in leiderschap van Eric Koenen en Christien Brinkgreve

Eric Koenen & Christien Brinkgreve: De winst van het verschil, masculiene en feminiene kwaliteiten in leiderschap

Uitgeverij Nelissen, 22,50 euro***

Niet echt een zelfhulpboek, dit boek van Eric Koenen (socioloog/econoom/bedrijfskundige) en hoogleraar Sociale Wetenschappen Christien Brinkgreve. De winst van het verschil gaat over mannelijke en vrouwelijke waarden die zorgen voor diversiteit in bedrijfsculturen.

Interessant voor iedereen die meer wil leren over alle stereotypen, vooroordelen en clichés die voortkomen uit de sociale structuur van een bedrijf, bevolkt door mannen en vrouwen in een hiërarchisch verband. En die wil weten waarom veel vrouwen zich daar niet thuis voelen en veel mannen daar geen vrouwen dulden.

Na een inleidend deel waarin beide auteurs vertellen over hun eigen houding en observaties, volgen interviews met topvrouwen in een masculiene werkomgeving die in het deel erna geanalyseerd worden.

Dat de geïnterviewden alleen vrouwen zijn, die zich al dan niet aanpassen aan de mannenwereld, maakt het verhaal wel wat eenzijdig. Het geeft wel heel goed aan hoe de stand van zaken nog steeds is, maar waar blijven dan toch die masculiene kwaliteiten uit de titel van het boek?

Bovendien zijn de geïnterviewden al aardig gevorderd in het bedrijfsleven, gemiddeld generatie veertig plus. De feminisering zal dan ook vanzelf gaan, als jongere generaties het voor het zeggen krijgen.

Een echte kentering zal plaatsvinden bij de twintigers, leren we uit de introductie van Koenen. Waar de dertiger zich nog probeert te voegen in de blauwdruk van een bedrijfsstructuur, heeft de twintiger de chip ontworpen: de Consious Happy Independent Professional. Los van gezagsverhoudingen en bestaande organisaties vormt de twintiger met (wisselende) netwerken zijn/haar eigen initiatieven of ondernemingen, gestoeld op zijn/haar eigen interesses. Man of vrouw, dat maakt niet uit.