V&D wordt verkocht aan investeringsmaatschappij

Winkelketen V&D wordt verkocht aan investeringsmaatschappij Sun European Partners. Sun heeft een overeenkomst met Maxeda, de huidige eigenaar van V&D, maar de overname moet worden goedgekeurd door mededingingsautoriteiten.

Hoeveel Sun European Partners betaalt voor de 62 winkels van V&D, inclusief de 112 restaurants van La Place, is niet bekend. Sun European Partners, met vestigingen in Londen, Luxemburg en Frankfurt, investeert in bedrijven met een omzet tussen 30 miljoen en 3 miljard euro. Het private-equitybedrijf zegt vooral te investeren in bedrijven die slecht of ondermaats presteren maar wel een dominante marktpositie hebben.

V&D presteert al jaren matig. De afgelopen jaren heeft V&D bezuinigd op personeel, tot woede van de vakbonden, en er worden meer merknaamartikelen verkocht. V&D-topman Mark McKeon verwacht dat onder Sun European Partners deze strategie wordt voortgezet.

Momenteel bezit Sun European onder meer het Duitse postorderbedrijf Neckermann en jeansfabrikant Lee Cooper. Het Amerikaanse moederbedrijf Sun Capital Partners beheert een vermogen van 8 miljard dollar (6,2 miljard euro) en bezit een tiental winkel- en restaurantketens.

Een van de investeerders in Sun Capital Partners is Alpinvest, een investeringsmaatschappij die eigendom is van de Nederlandse pensioenfondsen ABP en Zorg en Welzijn. Dat is opmerkelijk, want Alpinvest is ook samen met investeringsmaatschappijen KKR, Permira en Cinven eigenaar van Maxeda.

Vakbond FNV Bondgenoten is gematigd positief over Sun Europan Partners. „Er zo veel gesneden dat er niet meer bezuinigd kan worden. Sun European Partners is een vermogende eigenaar die hopelijk gaat investeren in V&D”, zegt een woordvoerder.

Maxeda probeert naast V&D en La Place ook nog De Bijenkorf, Hunkemöller en M&S Mode te verkopen.