US Foodservice schikt met justitie in de VS

US Foodservice, Aholds voormalige cateringbedrijf, heeft een schikking getroffen met justitie in de VS. US Foodservice werd ervan beschuldigd de prijzen van voedselproducten voor legerbases jarenlang kunstmatig te hebben hoog gehouden.

De zaak stamt nog uit de tijd dat het bedrijf van Ahold was. US Foodservice heeft de zaak voor 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) geschikt en zegt met de schikking „geen schuld” te bekennen.

Volgens de openbare aanklager in New York zou US Foodservice tussen 2000 en 2005 structureel te hoge prijzen hebben doorberekend aan de ministeries van Defensie en van Veteranenzaken. Het bedrijf zou schaduwonderondermingen hebben opgericht, die goederen van producenten kochten. Daarna werden de producten volgens justitie met een premie doorverkocht aan US Foodservice, die daarop een hogere prijs kon vragen aan de overheid.

US Foodservice was van het begin van de eeuw tot 2007 eigendom van het Nederlandse supermarktconcern Ahold. Bij het dochterbedrijf speelden diverse boekhoudzaken die tot vervolgingen, veroordelingen en soms schikkingen leidden.

Zo kwam in 2003 een grootschalige fraude aan het licht. Managers pompten met leveranciers de omzetcijfers op en gaven klanten en zichzelf te veel bonussen. Op het moment van verkoop was US Foodservice goed voor de helft van Aholds omzet.

Ahold besloot in 2005 voor 1,1 miljard dollar uit te keren aan aandeelhouders om een zaak te schikken over de boekhoudfraude. Diverse bestuurders en zakenpartners bekenden schuld. Een van de zaken loopt nog steeds.