Ten Dam valt uit, Poels naar WK

Wielrenner Laurens ten Dam is gisteren uitgevallen in de zestiende etappe van de Ronde van Spanje. Na een val aan het begin van de rit brak hij zijn linkerpols en liep schaafwonden op aan heup en schouder. De klimmer van de Raboploeg, die dit seizoen al twee keer eerder zwaar ten val kwam, mist ook het WK op 3 oktober in het Australische Geelong. „Dit was een compleet verloren seizoen”, reageerde Ten Dam op de website van zijn ploeg. „Drie keer ga ik hard op mijn kokosnoot en drie keer breek ik iets.”

Ten Dam (29) liep in het voorjaar een scheur op in zijn bekken na een val in de Ruta del Sol. Na zijn herstel bereidde hij zich in de Ronde van Zwitserland voor op de Tour,volgens ploeggenoot Lars Boom „scherp als een hazewindhond”. Maar bij een val in een afdaling brak hij twee doornuitsteeksels van zijn ruggewervels en zijn linkerpols. Ten Dam miste de Tour en wilde in de Vuelta zijn seizoen redden. Hij kampte in de Spaanse ronde met ziekte, viel een keer ‘zonder erg’, kampte met een longinfectie en brak gisteren opnieuw de linkerpols. „Nu moet 2011 maar mijn jaar worden.”

Bondscoach Leo van Vliet maakte vanmorgen bekend dat Wout Poels de vervanger van Ten Dam is in de WK-selectie. De 22-jarige renner van Vacansoleil krijgt de voorkeur boven ploeggenoot Johnny Hoogerland, vorig jaar beste Nederlander op het WK en momenteel sterk rijdend in de Ronde van Groot-Brittannië.

De zestiende rit in de Vuelta werd gisteren gewonnen door de Spanjaard Mikel Nieve. Zijn landgenoot Joaquim Rodriguez nam de rode leiderstrui over van de Italiaan Vicenzo Nibali. De kopman van Katoesja viel aan in het laatste deel van de slotklim. Na de rustdag van vandaag begint Rodriguez morgen met 33 seconden voorsprong aan de 46 kilometer lange individuele tijdrit. De Spanjaard Ezequiel Mosquera is derde op 53 seconden. Frank Schleck won tijd terug en is vierde op 2.16 minuut .