Schorre, indringende zang

Cover van de CD Rainy Seasons Blues van Lobi Traoré
Cover van de CD Rainy Seasons Blues van Lobi Traoré

Cd wereld-muziek

Lobi Traoré, Rainy Season Blues

*****

Rainy Season Blues doet denken aan de laatste albums van Johnny Cash. Niet alleen is deze cd van Lobi Traoré postuum uitgebracht, de Malinese zanger/gitarist brengt zijn nummers in de meest sobere vorm. Met niet meer dan zijn stem en zijn gitaar bereikt hij een indrukwekkende emotionele diepgang.

Anders dan bij Cash was deze opzet uit nood geboren. Traoré wilde zijn nummers eigenlijk met een groep opnemen, maar omdat het label blijkbaar niet over de nodige middelen beschikte, werd het toch een solo-cd. Het resultaat komt opvallend dicht in de buurt van de Delta-blues van Son House en Mississippi Fred McDowell. Schorre, indringende zang en krachtig geplukte snaren. Niemand heeft de dood van Traoré enkele maanden terug aan zien komen, ook hijzelf niet, maar hij zingt alsof hij voor het laatst de kans heeft zijn ziel de wereld in te sturen.

René van Peer