Ruiter Dubbeldam heeft dé drie prijzen binnen

Springruiter Jeroen Dubbeldam heeft de belangrijkste prijzen in de paardensport binnen. De ruiter uit Weerselo won zondag (plaatselijke tijd) de Grote Prijs in het befaamde Canadese springconcours van Spruce Meadows, goed voor een bonus van 325.000 Canadese dollar (bijna een kwart miljoen euro).

„Er zijn drie wedstrijden die iedere springruiter ooit wil winnen. De individuele olympische titel, Aken en Spruce Meadows. Ik heb die drie wedstrijden nu op mijn naam staan en ben daar ongelofelijk trots op. Niet om mijzelf, maar wel om mijn paarden De Sjiem en Simon”, zei Dubbeldam na de huldiging in Calgary.

Dubbeldam, in 2000 olympisch kampioen in Sydney met De Sjiem en een jaar later winnaar in Aken, bleef met Simon als enige in beide manches foutloos. Alleen in de tweede, ‘op zeker gereden manche', overschreed hij de toegestane tijd licht en kreeg daarvoor een strafpunt.

Dubbeldam voorkwam met zijn zege een wereldrecord voor Eric Lamaze, al bleef de Amerikaan Richard Spooner (Cristallo) de Canadese favoriet uiteindelijk ook voor. De olympisch kampioen van Peking 2008 had met zijn befaamde in Nederland gefokte hengst Hickstead in 2010 al twee GP’s gewonnen in Calgary. De derde hoofdprijs had Lamaze, ook al winnaar in 2009, een extra premie opgeleverd van 450.000 dollar. Dat had een cheque betekend van 775.000 dollar, bijna 590.000 euro. Nooit eerder zouden een man en zijn paard zoveel geld gewonnen hebben tijdens een concours hippique.

„Mijn paard Simon sprong fantastisch en net als in de twee kwalificaties voor deze wedstrijd en in de landenwedstrijd raakte hij het hout geen enkele maal aan”, complimenteerde Dubbeldam na afloop zijn elfjarige ruin die hij twee jaar geleden ter beschikking kreeg gesteld door Eric en Wilco van Grunsven, broers van de dressuurdiva Anky. (ANP)