Rechter verbiedt korting van half miljard

Demissionair minister Klink (Volkgezondheid, CDA) mag de Nederlandse ziekenhuizen geen korting opleggen van 550 miljoen euro. Dat heeft een rechter gisteren in Den Haag geoordeeld, in een kort geding van de ziekenhuizen tegen de staat.

Eind juni kondigde Klink zijn plan aan om de ziekenhuizen deze bezuiniging op te leggen, per 2011. De minister stelt dat de ziekenhuizen vorig jaar hun budget met dat bedrag hebben overschreden, en hij wil dat geld terug.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) werd overvallen door het plan, en spande een kort geding tegen het ministerie aan.

De rechter oordeelde dat het besluit van de minister onrechtmatig is. De rechtbank liet zich daarbij leiden door de overweging dat de snelle bezuiniging ziekenhuizen in ernstige problemen zou brengen. Bovendien stelde hij dat de overschrijding van de kosten het logische gevolg is van het nieuwe zorgstelsel, waarbij niet het aanbod van ziekenhuizen maar de behoefte van patiënten centraal staat. Een overheid die daarvoor kiest, kan ook verwachten dat de kosten stijgen. Ten slotte stelde de rechter dat de minister nauwelijks overleg had gevoerd met de ziekenhuizen over de bezuiniging. Daardoor moet zijn plan van tafel.

De NVZ zegt in een reactie „heel gelukkig” te zijn met de uitspraak. „Zo’n korting hadden de ziekenhuizen niet aangekund”, aldus een woordvoerder.

De bezuiniging van 549 miljoen zou bovenop een eerder aangekondigde korting komen van 150 miljoen euro die de doelmatigheid van ziekenhuizen zou moeten vergroten. Dat komt neer op 5 procent van de totale ziekenhuisomzet in 2010.

De NVZ vond de bezuiniging ook principieel onjuist omdat ziekenhuizen alleen de zorg hebben geleverd waar behoefte aan was. „Als er al een overschrijding zou zijn, dan moet de minister daar eerst de verzekeraars op aanspreken. Zij hebben al die zorg bij ons ingekocht.”

Niet alleen de NVZ maar ook de PvdA ziet in de uitspraak een bevestiging van het eigen gelijk. „Wij hebben altijd gewezen op de effecten van marktwerking”, zegt Tweede-Kamerlid Van der Veen (PvdA). „Als je mensen op stukloon zet, gaan ze meer produceren. Daar hebben wij steeds onze zorg over uitgesproken.”

Met de invoering van het nieuwe zorgstelsel liet de overheid de budgettering van de zorg gedeeltelijk los. Zorgverleners krijgen nu meer geld als zij meer patiënten behandelen.