Radicale hervorming economie Cuba

De 500.000 Cubaanse ambtenaren die worden ontslagen, moeten werk zoeken in de private sector, bijvoorbeeld als taxichauffeur. Dit beroep werd eerder geprivatiseerd. Foto Reuters Privately owned taxis are driven in Havana September 13, 2010. Cuba will let more than 500,000 state employees go by next March and try to move most to non-state jobs in the biggest shift to the private sector since the 1960s, the official Cuban labor federation said on Monday. According to Communist party sources who have seen the detailed plan to "reorganize the labor force," Cuba expects to issue 250,000 new licenses for self-employment by the close of 2011, almost twice the current number, and create 200,000 other non-state jobs. REUTERS/Desmond Boylan (CUBA - Tags: EMPLOYMENT BUSINESS TRANSPORT POLITICS) REUTERS

Met het ontslag van een half miljoen ambtenaren en de versoepeling van de regels voor de private sector lijkt Cuba de eerder aangekondigde radicale economische hervormingen nu echt door te zetten. Analisten spreken van de grootste ‘privatiseringsmaatregel’ sinds de revolutie van 1959.

De Cubaanse vakbond – de enige toegestane op het socialistische eiland – maakte gisteren bekend dat vanaf vandaag tot en met maart een op de vijf overheidsdienaren ontslagen wordt. Zij zullen werk moeten zoeken in de private sector waar de regels worden versoepeld. In de door de staat geleide economie werkt nu zo’n 85 procent van de Cubanen.

De maatregel komt niet onverwacht. De Cubaanse leider Raúl Castro, die het in 2006 tijdelijk en in 2008 definitief overnam van zijn zieke broer Fidel, heeft in april dit jaar al aangekondigd dat er 1 miljoen overheidsbanen zouden verdwijnen in een poging om de economie uit het slop te trekken. Als gevolg van de internationale recessie en een al langdurig Amerikaans handelsembargo verkeert die in crisis. Raúl drong in augustus al aan op een kleinere rol voor de overheid. „We moeten een einde maken aan het idee dat Cuba het enige land ter wereld is waar je kunt leven zonder te werken”, zei hij toen. Tot nu toe verliepen de hervormingen echter traag. Fidel verklaarde in een interview vorige week dat het Cubaanse model „zelfs voor Cuba niet meer werkt”, hoewel hij die woorden later weer introk.

Om te voorkomen dat de ontslagen ambtenaren straks geen nieuw werk kunnen vinden heeft Raúl een eveneens eerder aangekondigde versoepeling van de wetgeving voor de private sector bevolen. Het wordt onder meer makkelijker om een bedrijf te beginnen en bestaande onderneminkjes mogen nu personeel aannemen. Eerder stond de regering al toe dat mensen voor zichzelf konden beginnen als taxichauffeurs, kappers of restauranthouders. In een ander teken dat de Cubaanse autoriteiten de teugels enigszins laten vieren werd recentelijk de vrijlating toegezegd van 52 politieke gevangenen. (Reuters, AP)