Pechstein lijdt aan zenuwinzinking

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein is getroffen door een zenuwinzinking en stelt zich onder psychologische behandeling. Dit maakte haar manager Ralf Grengel gisteren bekend. „Om haar moeilijke situatie de baas te kunnen zal ze door psychologische behandelingen in combinatie met fysieke training proberen om weer gezond te worden”, schrijft haar management op de website van de 38-jarige schaatsster.

Aanleiding voor de inzinking is volgens manager Grengel dat de werkgever van Pechstein, de Duitse politie, weigert om haar onbetaald verlof te verlenen. De wegens afwijkende bloedwaarden voor twee jaar geschorste schaatsster wilde zich richten op een comeback en om die reden onbetaald verlof opnemen. Onlangs liet ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, zich negatief uit over haar verzoek. „Ze hield er geen rekening mee dat haar verzoek zou worden afgewezen”, zegt Prengel. „Al was het alleen maar omdat de Bundespolizei haar deze stap eerder zelf had geadviseerd.”

Pechstein werd vorig seizoen als eerste sporter geschorst wegens verhoogde bloedwaarden in haar biologisch paspoort, zonder dat bij een dopingtest daadwerkelijk verboden producten waren aangetroffen. De vijfvoudig olympisch kampioene bestrijdt dat sprake is van doping. Ze krijgt steun van vooraanstaande Duitse medici, die vaststelden dat Pechstein lijdt aan een erfelijke bloedziekte. Ook een aantal prominenten uit de Duitse sport, politiek en wetenschap schaarden zich achter de schaatsster uit de voormalige DDR.

De druk werd Pechstein al eerder bijna te veel. In het voorjaar van 2009, toen ze net van de te hoge waarden hoorde, was ze een paar dagen spoorloos en vreesde haar omgeving het ergste. Later deze maand beslist de Zwitserse rechter over haar verzoek de eerdere uitspraak te herzien. Haar management sluit een stap naar het Europese Hof niet uit.