Ook mens welkom op eiland in Haringvliet

Nieuwe natuur op natuureiland Tiengemeten, in het Haringvliet. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold tiengemeten natuurgebied foto rien zilvold
Nieuwe natuur op natuureiland Tiengemeten, in het Haringvliet. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold tiengemeten natuurgebied foto rien zilvold

Het voormalige boereneiland Tiengemeten in het Haringvliet werd de voorbije jaren omgetoverd tot natuureiland en heeft sindsdien de reputatie dat mensen er niet welkom zijn. Niets is minder waar, zegt algemeen directeur Jan Jaap de Graeff van Natuurmonumenten, eigenaar van het eiland. „We hebben de boel met grote eerbied voor de historie opgeknapt. Mensen zijn welkom. Het is anders geworden, maar mooi gebleven.”

De voormalige brede polderweg is een watergang geworden. Langs de oever grazen Schotse hooglanders. Kleine zilverreigers vliegen op. Het water uit het Haringvliet stroomt binnen door een gat in de dijk, waar het ook tijdens de Watersnoodramp in 1953 binnendrong, zodat delen van het duizend hectare grote eiland mee bewegen met het tij, afkomstig van de Nieuwe Waterweg.

Maar oude boerderijen hebben ook een nieuwe functie gekregen, zoals herberg of zorgboerderij. Er staan voormalige schaftketen uit de tijd dat hier nog riet werd geoogst. Er zijn vakantiewoningen en er is een kampeerterrein. Er worden akkers met historische gewassen bewerkt. En er zijn welgeteld tien vaste bewoners.