Nokia E7: slanke versie van de Communicator

De Nokia Communicator was altijd een smartphone in zijn meeste rauwe oervorm: een uitklapbaar toetsenbord, een tweede scherm en het formaat van een baksteen. Zoniet de E7, de nieuwe zakelijke smartphone die de Finse telefoonfabrikant deze week in Londen voorstelt als opvolger van de Communicator-serie. Het toestel weegt weliswaar 176 gram, maar is een stuk

e7_small

Nokia E7 business smartphoneNokia E7 business smartphone

De Nokia Communicator was altijd een smartphone in zijn meeste rauwe oervorm: een uitklapbaar toetsenbord, een tweede scherm en het formaat van een baksteen. Zoniet de E7, de nieuwe zakelijke smartphone die de Finse telefoonfabrikant deze week in Londen voorstelt als opvolger van de Communicator-serie. Het toestel weegt weliswaar 176 gram, maar is een stuk slanker en handelbaarder dan de oude Communicator serie.

Het Amoled scherm van 4 inch is voorzien van een dun uitschuifbaar qwerty toetsenbord. De resolutie van het scherm (voorzien  ClearBlack technologie) is te vergelijken met die andere N-serie, de N8.  De E7 gebruikt dezelfde versie 3 van besturingssysteem Symbian. Dat is geen revolutionaire verbetering van de aanraakbesturing die bijvoorbeeld de N97 en N97 mini al had, maar vooral kleine aanpassingen die het leven van een Symbian-gebruiker vereenvoudigen.  De veeltypers zullen met het E7-keyboard goed uit de voeten kunnen, zeker als ze het toestel voor zich op tafel leggen.

communicator-e90

Nokia's vorige Communicator-serie was een stuk loggerNokia's vorige Communicator-serie was een stuk logger

Op de E7 reageren de menu’s trager dan we gewend zijn van telefoons die met iOS of Android werken. Met name het verschuiven van de homescreens en het wisselen van verticale naar horizontale weergave gaat nog langzaam. Het is wachten tot de definitieve softwareversie of dat nog gaat verbeteren. Als dat het geval is lijkt de E7 een prima concurrent voor andere  de Droid van Motorola en de BlackBerry Torch, beide touchscreen toestellen met een uitschuifbaar volwaardig keyboard.
De E7 komt propvol zakelijke software te zitten, belooft Nokia. Dat zal ook een uitgebreide suite van Microsoft worden, de Amerikaanse softwarefabrikant waar Nokia al mee samen werkte en zijn nieuwe topman Stephen Elop aan te danken heeft.
Met een preview van een van de eerste testexemplaren gaat het openingsmechanisme nog wat stroef; je moet het toestel met twee handen vastpakken om het open te krijgen. Elders op Nokia World ligt een ander testexemplaar waarbij dat mechanisme al wat soepeler liep: even openschuiven met de duim is voldoende om bij het keyboard te komen. De constructie voelt wel stevig aan.
Net als de N8 (479 euro) is de E7 smartphone (639 euro)  in verschillende metallic kleuren te verkrijgen.

Belangrijkste specificaties:

  • Symbian ^3
  • 16 GB opslag 350 MB intern geheugen
  • 8 megapixel camera met flits
  • 4 inch scherm, resolutie 640 x 380
  • 8 megapixel camera en 720p HD video
  • 176 gram, 123.7 x 62.4 x 13.6 mm (L x W x H)
  • FM Radio
  • 1200 mAh batterij
  • A-GPS

Nokia stelt het toestel voor tijdens de Nokia World conferentie in Londen, die dit jaar vooral in het teken staat van ingrijpende veranderingen in de top van het bedrijf. Meer daarover in NRC Handelsblad, vandaag en later deze week.