Loopbaan-apk: voor iedereen nodig

Cover van het boek Loopbaanonderhoud, voor Zondagsrijders, Wegpiraten en Filevolk van Ester de Bruine en Yolanda Buchel

Ester de Bruine & Yolanda Buchel: Loopbaanonderhoud, voor Zondagsrijders, Wegpiraten en Filevolk

Spectrum, 19,99 euro****

Beroepskeuze, solliciteren, de arbeidsmarkt op; overal zijn handleidingen voor. Maar je baan leuk houden en jezelf blijven ontwikkelen; hoe moet dat eigenlijk?

De psychologen Ester de Bruine en Yolande Buchel gebruiken de automobilist als metafoor voor de werknemer. Hoe simpel ook, het werkt. Iedereen zal zich herkennen in een van deze typeringen.

Zondagsrijders blijven op de linkerbaan en zijn uit te splitsen in liefhebbers van landweggetjes (laag ingestroomd, daar gebleven) en langparkeerders (‘tijdelijk’ in de luwte). Wegpiraten racen lekker door en veranderen vaak van richting. En het Filevolk is afhankelijk van de file; in de goeie file zorgt het bedrijf dat je langzaam groeit, in de verkeerde sta je stil.

‘Veel loopbaanboeken gaan over de stap, over gas geven en dan gaan,’ schrijven de auteurs, maar zij geloven meer in rijden. Door middel van simpele vragen: – hoe vaak lach je nog op je werk? Wil je dit over vijf jaar nog doen? – word je gedwongen na te denken over de manier waarop jij je dagelijkse arbeid ervaart. Nu en later.

Want geen organisatie is over vijf jaar nog precies hetzelfde. Blijf daar alert op, maar blijf vooral ook je ambitie onderhouden. Dat is de boodschap.

‘Ik blijk gewoon niet zo ambitieus te zijn, ik doe gewoon mijn werk, ik vind het wel fijn om het wat rustiger te hebben, als ik mijn best doe ziet toch niemand het, ik kan ze nu niet in de steek laten...’ Iedereen zal deze ‘stemmen’ herkennen die ervoor zorgen dat je jaar in jaar uit op dezelfde plek in datzelfde bedrijf hetzelfde zit te doen.

Eigenlijk noodzakelijk voor iedereen, dit boek. Met een heldere indeling, duidelijke voorbeelden en confronterende opdrachten en vragenlijsten.

    • Viola Lindner