Le Monde klaagt Sarkozy aan

Het Franse dagblad Le Monde neemt juridische stappen tegen de Franse president Nicolas Sarkozy. Het bureau van de president zou de binnenlandse inlichtingendienst ten onrechte opdracht hebben gegeven journalisten van de krant af te luisteren, nadat die in juli een verhaal hadden gepubliceerd over mogelijk illegale fondsenwerving door Sarkozy’s UMP.

Volgens Le Monde gaat het om een inbreuk op de persvrijheid. Het blad stelt dat medewerkers van Sarkozy de inlichtingsdienst hadden verzocht de bron voor het verhaal in de krant van 15 juli te traceren. De dienst kwam tot de conclusie dat het om David Sénat ging, een hoge functionaris op het ministerie van Justitie. Deze zou inmiddels naar Frans Guyana zijn overgeplaatst.

Le Monde stelt dat Sarkozy’s medewerkers buiten hun boekje zijn gegaan omdat in Frankrijk wettelijk is vastgelegd dat media hun bronnen kunnen beschermen. Het was juist de regering van Sarkozy zelf die de regels op dit punt wettelijk aanscherpte, zo merkt de krant vandaag in een commentaar op haar voorpagina fijntjes op.

De regering ontkende gisteren instructies te hebben gegeven. De politie heeft bevestigd dat er onderzoek heeft plaatsgevonden maar volgens haar was daarmee niets onrechtmatigs gebeurd.

Vooral de Franse minister van Sociale Zaken Eric Woerth, die voorheen als fondsenwerver voor Sarkozy optrad, is door de onthullingen van Le Monde ernstig in verlegenheid gekomen. (AFP, Reuters, BBC)