Kort nieuws Voorpagina

Europese Hof: Nederland schendt mensenrechten

Den Haag, 14 sept. De macht van het Openbaar Ministerie om huiszoekingen te doen in Nederland is te groot. Omdat controle door een onafhankelijke rechter nagenoeg ontbreekt, schendt Nederland het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat heeft de Grote Kamer van het Europese Hof in Straatsburg vanmorgen geoordeeld. Pagina 2

Rechter verbiedt bezuiniging zorg

Den Haag, 14 sept. Demissionair minister Klink (Volkgezondheid, CDA) mag de Nederlandse ziekenhuizen geen korting opleggen van 550 miljoen euro. Dat heeft een rechter in Den Haag geoordeeld, in een kort geding van de ziekenhuizen tegen de Staat.

‘Leefomgeving door crisis slechter’

Rotterdam, 14 sept. De economische recessie en mogelijke kabinetsbezuinigingen bedreigen de kwaliteit van de leefomgeving in Nederland, zegt het Planbureau voor de Leefomgeving. Door de crisis is er onvoldoende geld voor investeringen in duurzaamheid, arme wijken en natuur. Pagina 2

Voor recordbedrag wapens naar Riad

Washington, 14 sept. De Amerikaanse regering wil Saoedi-Arabië voor het recordbedrag van in totaal 60 miljard dollar (46,5 miljard euro) wapens verkopen.

Pagina 4

Krant Le Monde klaagt Sarkozy aan

Parijs, 14 sept. Het Franse dagblad Le Monde onderneemt juridische stappen tegen de Franse president Sarkozy. Het bureau van de president zou de binnenlandse inlichtingendienst ten onrechte journalisten hebben laten afluisteren. Pagina 5

‘Irak-missie had mager mandaat’

Den Haag, 14 sept. De Nederlandse militairen die van 2003 tot 2005 in Irak zaten, opereerden aanvankelijk onder een „mager en bediscussieerbaar” volkenrechtelijk mandaat, aldus militair historici in een boek. Pagina 3

US Foodservice schikt voor 23 mln

New York, 14 sept. US Foodservice, Aholds voormalige cateringbedrijf, heeft een schikking van 30 miljoen dollar (23 miljoen euro) getroffen met justitie in de VS.

Pagina 11

Willy Vandersteen

Amsterdam, 14 sept. Willy Vandersteen (Suske en Wiske), tekende tijdens WO II spotprenten voor Vlaamse nazibladen.Pagina 9