Kort nieuws Nederland

Justitie eist miljoenen van Saban B. en van zijn handlangers

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Justitie eist ruim 3,3 miljoen euro van de naar Turkije gevluchte vrouwenhandelaar Saban B. Ook van vijf andere leden van de bende van Saban eist justitie hoge bedragen. Zo eist het Openbaar Ministerie van zijn broer Hasan ruim 2,9 miljoen. De vier anderen worden aangeslagen voor bedragen van 8,5 ton tot 1,9 miljoen. De vorderingen komen volgende week maandag aan bod bij de rechtbank in Almelo. Justitie kan geld terugeisen dat is verdiend met criminele activiteiten. B. werd in Nederland respectievelijk tot 7,5 jaar en 8 jaar celstraf veroordeeld wegens vrouwenhandel en een dubbele poging tot moord. Hij zou ruim 120 vrouwen tot prostitutie hebben gedwongen. In september vorig jaar ontstond ophef over Saban B.; Justitie gaf hem toen een week verlof om zijn kind te kunnen bezoeken, waarop hij naar Turkije vluchtte.

‘Geen eigen bijdrage voor psychische zorg’

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. GGZ Nederland roept alle instellingen voor psychische zorg op volgend jaar geen eigen bijdrage te vragen van cliënten. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) is van plan mensen met psychische problemen per 1 januari een eigen bijdrage te vragen van 175 euro per behandeling. „Deze maatregel stigmatiseert grote groepen mensen”, zegt GGZ-voorzitter Marleen Barth. „We weigeren over de ruggen van de patiënten de groei van de zorg af te remmen.” Aanstaande donderdag overlegt Klink met de Tweede Kamer over het voorstel. Enkele fracties hebben bezwaren tegen zijn plan, dat volgens de minister 110 miljoen euro per jaar zou besparen. Voor de eenvoudiger psychische hulp geldt al enkele jaren een eigen bijdrage van 10 euro per zitting, met een maximum van acht zittingen.

VUmc zet speurhond in tegen bacteriën

Amsterdam. Speurhond Cliff gaat het VU Medisch Centrum (VUmc) bijstaan in de strijd tegen de ziekenhuisbacterie clostridium difficile, die bij patiënten ernstige diarree kan veroorzaken. De tweejarige beagle is getraind om patiënten op te sporen die met de bacterie zijn besmet, zodat die kunnen worden geïsoleerd voor de ziekte zich verder verspreidt. Dat maakte het Amsterdamse ziekenhuis gisteren bekend. Het idee om een speurhond op te leiden, is afkomstig van hoogleraar interne geneeskunde Yvo Smolders. „Tijdens een grote visite vroegen we ons af of een patiënt clostridium had en een verpleegkundige merkte op dat het wel zo rook.” De arts bedacht dat als een mens de aanwezigheid van de darmbacterie kan ruiken, een hond dat nog beter en vooral eerder zou moeten kunnen. (ANP)