Kort nieuws Kunst

Britse minister roept rijken op te geven aan cultuur

Door onze kunstredactie

Rotterdam, 14 sept. Rijke Britten zouden een voorbeeld moeten nemen aan Lord Sainsbury (82), de voormalige topman van de gelijknamige supermarktketen, die 25 miljoen pond (30 miljoen euro) heeft gedoneerd aan het British Museum. Die oproep deed de Britse minister van Cultuur, Jeremy Hunt (Conservatieve Partij), in The Guardian. Het geld van Sainsbury zal worden besteed aan een nieuwe vleugel voor het museum. De donatie is hoger dan de bijdrage van 22,5 miljoen pond die de Britse regering hiervoor bijdraagt. De Britse regering zal naar verwachting een kwart bezuinigen op de uitgaven voor cultuur. „Ik hoop dat we meer mensen als John Sainsbury kunnen vinden die al onze grote culturele organisaties willen steunen, niet alleen in Londen maar in het hele land”, zei minister Hunt. Hij kwam na deze uitspraken onmiddellijk onder vuur te liggen van critici die vinden dat filantropie niet in de plaats kan worden gesteld van staatssteun.

Zimbabwe weigert band uit Kaapstad

Door onze correspondent

Johannesburg, 14 sept. De Zuid-Afrikaanse band Freshlyground, bekend van het officiële lied van het laatste wereldkampioenschap voetbal, Waka Waka, mag Zimbabwe niet in. De autoriteiten hebben de werkvergunningen voor de band, die op 1 oktober een optreden zou geven in de hoofdstad Harare, ingetrokken omdat deze in de net uitgekomen single Chicken to Change de Zimbabweaanse president Robert Mugabe op de hak neemt. Vooral de videoclip bij het nummer is de Zimbabwaanse autoriteiten volgens manager Sarah Barnett in het verkeerde keelgat geschoten. Het filmpje is gemaakt door de mensen achter ZA News, een Zuid-Afrikaanse variant op de politieke poppenshow Spitting Image. Terwijl Freshlyground de deconfiture van de voormalige bevrijdingsheld bezingt, laat een pop van latex zich, al lezend in de ‘Bob’s Times’, met een limousine door de vervallen straten van Zimbabwe rijden.

Bekijk de video van Chicken to Change op het Cultuurblog: www.nrc.nl/cultuurblog