Kort nieuws Internationaal

Amnesty: in Irak zitten 30.000 mensen vast zonder proces

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Zo’n 30.000 mensen zitten in Irak zonder vorm van proces vast. Duizenden van hen hadden al vrijgelaten moeten worden, omdat dat door de rechter is gelast of omdat ze onder de amnestiewet van 2008 vallen. Dat meldde Amnesty International gisteren in het rapport Nieuwe orde, hetzelfde misbruik. In het even grote Syrië zaten ter vergelijking in 2004 zo’n 11.000 mensen vast. In het rapport meldt Amnesty ook het gebruik van foltering om bekentenissen af te dwingen, vaak in geheime gevangenissen, en verdwijningen. „De Iraakse veiligheidsdiensten zijn verantwoordelijk voor systematische schendingen van de rechten van gedetineerden”, aldus Malcolm Smart, directeur Midden-Oosten van Amnesty. De regering heeft volgens Amnesty vaak onderzoek aangekondigd naar misbruik door de veiligheidsdiensten. Resultaten zijn nooit bekendgemaakt, wat suggereert dat geen onderzoek is uitgevoerd of de uitkomst is genegeerd. Smart kritiseerde de Amerikaanse autoriteiten die in juli duizenden gevangenen hebben overgedragen aan Irak „om deze catalogus van onwettigheid, geweld en misbruik” te ondergaan.

Lees het rapport op amnesty.org

VS verkopen S-Arabië voor 40 mld wapens

Washington. De Verenigde Staten gaan Saoedi-Arabië voor omgerekend bijna 40 miljard euro aan wapens verkopen, inclusief uiterst moderne gevechtsvliegtuigen. De regering van president Barack Obama zal het verkoopplan binnenkort aan het Congres voorleggen. De Amerikaanse regering wil met de wapenverkoop aan de Saoediërs de macht van Iran in de regio in toom houden. Verwacht wordt dat het Congres met de verkoop instemt. (AP, Reuters)

Sarrazin hekelt extreem-rechts

Berlijn. Thilo Sarrazin, auteur van een omstreden boek over de in zijn ogen mislukte integratie van moslims in Duitsland, heeft een klacht ingediend tegen de extreem-rechtse NPD. Op de website van de partij staat een portret van Sarrazin en een instemmende tekst van de NPD. Vorige week had de partij ook een groot plakkaat van Sarrazin met de tekst ‘Iedereen weet – Sarrazin heeft gelijk’ aan de buitenmuur van het partijbureau bevestigd. Dat is op last van de politie, na een klacht van Sarrazin, verwijderd. Sarrazin vreest dat hij te zeer met het extreem-rechtse gedachtegoed wordt geassocieerd. (AFP)

Japan laat meeste Chinese vissers vrij

Tokio. Japan heeft gisteren de bemanningsleden van een Chinees visserschip vrijgelaten die vorig week waren aangehouden na een aanvaring met Japanse patrouilleschepen in de Oost-Chinese Zee. Alleen de 41-jarige kapitein zit nog vast omdat hij de autoriteiten tegengewerkt zou hebben. China heeft de onmiddellijke vrijlating van de kapitein geëist en noemt de detentie „illegaal”. De botsing, die tot diplomatieke spanningen tussen China en Japan heeft geleid, had dinsdag plaats in een betwist deel van de Oost-Chinese Zee bij een groep eilandjes die in Japan Senkaku worden genoemd en in China Diaoya. De eilandjes staan onder controle van Japan, maar de soevereiniteit erover wordt ook geclaimd door China en Taiwan. (Reuters, BBC)

Mexico arresteert weer grote drugsbaas

Mexico-Stad. Mexicaanse mariniers hebben zondag een belangrijke drugsbaas gearresteerd in de oostelijke stad Puebla, zo hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Sergio Villarreal, bijnaam ‘El Grande’, is een kopstuk van het Beltran Leyva-drugskartel dat in het noordwesten van Mexico actief is. De regering, die een bloedige strijd voert met drugsbendes in het land, spreekt van „een nieuwe en overtuigende dreun aan het adres van de misdaad”. Critici van president Calderón zeggen echter dat er een geweldsspiraal is ontstaan. Sinds 2006, toen Calderón aan de macht kwam, zijn 28.000 mensen omgekomen door drugsgerelateerd geweld. (AP, Reuters)