Kort nieuws Economie

Communicatie bedrijfsjurist niet vertrouwelijk

Luxemburg, 14 sept. Het Europees Hof van Justitie heeft in hoger beroep de bezwaren van AkzoNobel tegen een eerdere uitspraak over de vertrouwelijkheid van de communicatie van bedrijfsjuristen afgewezen. Dat is vandaag bekendgemaakt. Volgens het Hof, de hoogste rechtbank van de Europese Unie, vallen de activiteiten van bedrijfsjuristen niet onder professionele vertrouwelijkheid als het gaat over mededinging. Daarom mogen hun brieven en aantekeningen worden opgevraagd door mededingingsautoriteiten. Het dispuut tussen AkzoNobel en het Hof ontstond in 2003, toen ambtenaren van de Europese mededingingsinstanties een inval deden in kantoren van AkzoNobel. Daarbij werden ook papieren van bedrijfsjuristen meegenomen. (ANP)

Legoblokje geen beschermd merk

Brussel, 14 sept. De Deense speelgoedfabrikant Lego heeft niet het alleenrecht op het maken van legoblokjes. Volgens het Europees Hof van Justitie in Luxemburg is het ontwerp niet beschermd door het Europees merkenrecht. Het Hof bevestigde vandaag een eerdere uitspraak uit 2008, waartegen Lego beroep had aangetekend. Lego was naar de Europese rechter gestapt om zijn Canadese concurrent Mega Brands de pas af te snijden. Die vervaardigt soortgelijke blokjes. Volgens het Europees Hof kan iets dat een technische functie heeft, zoals een bouwsteentje, geen beschermd merk zijn. (ANP)

Kooistra’s bedrijf Plassania failliet

Amsterdam, 14 sept. De rechtbank in Amsterdam heeft gisteren Plassania, een horecaconcern van wijlen Sjoerd Kooistra, failliet verklaard. Het faillissement is uitgesproken op verzoek van de vorige week aangestelde bewindvoerder Seerp Gratama, die als curator optreedt. Kort voor het verzoek van Gratama had Oscar Hammerstein, voormalig advocaat van Kooistra, uitstel van betaling aangevraagd. Gratama gaat kijken of een doorstart of verkoop van onderdelen mogelijk is. Plassania beheert horecapanden in onder meer Amsterdam en Groningen. (ANP)

Hof: vordering Autoweek illegaal

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 14 sept. Het Nederlandse blad Autoweek van Sanoma Uitgevers had een cd-rom met foto’s van illegale straatraces in 1992 niet hoeven af te staan aan de politie. De journalistieke bronbescherming weegt zwaarder dan de belangen van een justitieel onderzoek. Dat bepaalde de Grote Kamer van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens vanochtend.