Kort nieuws Economie

IJsland: ex-premier mogelijk voor rechter vanwege nalatigheid

Door Jan Gerritsen

Reykjavik. Vier oud-ministers van IJsland moeten zich voor de rechter verantwoorden wegens „ernstige nalatigheid” in het toezicht op de bankensector, waardoor IJsland twee jaar geleden in een diepe financiële crisis is gestort. Dat heeft een speciale commissie van het IJslandse parlement bepaald. Deze week volgt vermoedelijk een besluit van het voltallige parlement. In aanmerking voor vervolging komen ex-premier Geir Haarde en de toenmalige ministers van Financiën, Economische Zaken en Buitenlandse Zaken. De commissie baseert zich op een algemeen aanvaard rapport dat in april verscheen. De commissie concludeerde dat de drie banken (Kaupthing, Glitnir en Landsbanki), die twee jaar geleden ten onder gingen en door de staat moesten worden overgenomen, weliswaar in eerste instantie zelf verantwoordelijk waren, maar dat ook de toenmalige regering en toezichthouders hadden gefaald. De speciale rechtbank die ex-ministers kan berechten, de zogeheten Landsdóm, is nog nooit eerder in de moderne IJslandse geschiedenis bijeengekomen. De oud-bewindslieden kunnen tot maximaal twee jaar gevangenisstraf worden veroordeeld. Het parlement moet de tenlastelegging vaststellen.

Export weer terug op niveau voor de crisis

Den Haag. De uitvoer van Nederland is in juli met 13 procent gegroeid ten opzichte van juli vorig jaar. Daarmee lag het volume van de export voor het eerst sinds de recessie ruim boven het niveau van twee jaar eerder. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gisteren bekendgemaakt. De invoer van Nederland groeide in juli met bijna 15 procent en kwam daarmee ook ruim boven het niveau van juli 2008 uit, aldus het CBS. Het was de vierde maand op rij waarin de import sterker groeide dan de export. . (ANP)

China: zelfde rechten bedrijf uit buitenland

TIANJIN. Buitenlandse bedrijven krijgen in China dezelfde rechten en kansen als Chinese ondernemingen. Dat zei de Chinese premier Wen Jiabao gisteren tijdens een zakelijke bijeenkomst in de Chinese stad Tianjin. Zijn opmerkingen volgden op kritiek vanuit de westerse wereld dat buitenlandse bedrijven beperkt worden door de Chinese overheid. „Alle bedrijven die geregistreerd staan in China volgens Chinees recht beschouwen wij als Chinese bedrijven. Hun producten zijn ‘made in China’-producten”, aldus Wen. Hij benadrukte verder dat de overheid bij het inkopen van goederen geen onderscheid maakt tussen buiten- en binnenlandse ondernemingen. (ANP)

TMG naar rechter om acties te voorkomen

AMSTERDAM. De Telegraaf Media Group (TMG) stapt naar de rechter om acties van het personeel te voorkomen. Dat meldt het bedrijf in een brief aan vakbonden van FNV en CNV. De bonden dreigen met werkonderbrekingen, omdat zij vinden dat een akkoord over bovenmatige beloning tussen bestuur en de ondernemingsraad ingetrokken moet worden. (ANP)