Kort nieuws Buitenland

Brussel legt Frans Romabeleid voor aan Europees hof

Brussel, 14 sept. De Europese Commissie begint een procedure tegen Frankrijk wegens het uitzetten van de Roma. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie en Mensenrechten) wil binnen twee weken een zaak aanspannen voor het Europees Hof in Luxemburg. Dat heeft Reding vanmiddag aangekondigd. Ze noemde de uitzetting van Roma „een schande”. Reding baseert zich onder andere op een uitgelekte nota van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, die de uitzetting van Roma „een prioriteit” noemt. Parijs ontkent dat het specifiek Romakampen in het vizier heeft, maar uit de nota blijkt het tegendeel. Volgens Reding is de Franse aanpak in strijd met Europese wetgeving. „Genoeg is genoeg”, zei ze op een persconferentie. (AFP)

President Peru: eind aan ‘amnestie’

Lima, 14 sept. President Alan García heeft gisteren het Peruaanse Congres verzocht een omstreden wet over vervolging van mensenrechtenschendingen terug te draaien. Onder de wet, die García zelf heeft ingevoerd, verjaren automatisch alle rechtszaken van voor 2003 tegen verdachten van mensenrechtenschendingen als er na drie jaar nog geen vonnis is. Critici zien hierin een amper verhulde amnestie voor militairen die beschuldigd zijn van misdaden tijdens de burgeroorlog (1980-2000) omdat rechtszaken in Peru vaak jaren duren. In de oorlog vocht het leger tegen maoïstische rebellen. García gaf zelf tussen 1980 en 1985, toen hij al eens president was, leiding aan die strijd. (Reuters)

Protest in Iran tegen VS om koran

Teheran, 14 sept. Honderden studenten en leden van de Baseej-militie zijn gisteren in Teheran slaags geraakt met oproerpolitie tijdens een protest bij de Zwitserse ambassade tegen het – niet uitgevoerde – dreigement van een Amerikaanse dominee om korans te verbranden. Zwitserland neemt de Amerikaanse belangen in Iran waar. De betogers schreeuwden „Dood aan Amerika” en „Amerikaanse dominee moet worden gedood” en gooiden stenen naar de ambassade. De Iraanse opperste leider, ayatollah Ali Khamenei, brandmerkte het plan korans te verbranden als „krankzinnig en weerzinwekkend”. (Reuters)

Libische kustwacht beschiet Italianen

Door onze correspondent

Rome, 14 sept. Een Italiaanse vissersboot is zondagavond beschoten door een Libisch kustwachtvaartuig dat vorig jaar door Italië aan Libië is geschonken om de illegale immigratie vanuit Libië naar Italië te bestrijden. Aan boord van de schietende Libische boot waren ook zes Italiaanse politieagenten die de Libiërs bijstaan in de jacht op immigranten en hen leren omgaan met de kustwachtschepen. Volgens de kapitein van de beschoten boot is het een wonder dat zijn tienkoppige bemanning de aanval heeft overleefd. De boot is doorzeefd door kogels. De Italiaanse regering heeft een onderzoek gelast.

10 doden na aanval VS in Pakistan

Mir Ali, 14 sept. Een Amerikaanse raketaanval heeft gisteren zeker tien en volgens sommige berichten elf personen gedood in de Pakistaanse tribale regio Noord-Waziristan. Anonieme bronnen bij inlichtingendiensten melden dat een huis is getroffen in een dorp dat onder controle staat van de militante groeperingen van Jalaluddin Haqqani en Hafiz Gul Bahadur. Alle slachtoffers zouden militanten zijn, al is dit niet onafhankelijk te verifiëren. Beide bewegingen bestrijden vanuit Pakistan de buitenlandse troepen in Afghanistan. Bahadur sloot vorig jaar een pact met het Pakistaanse leger. (AP, AFP)

Nigeriaan in VS

Detroit, 14 sept. De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die eind vorig jaar probeerde een vliegtuig op weg naar de VS op te blazen, heeft gisteren zijn advocaten ontslagen. Die waren hem door de rechtbank in de VS toegewezen maar Abdulmutallab meent dat hij zijn belangen beter zelf kan behartigen. Abdulmutallab probeerde in december met een bom in zijn ondergoed een vliegtuig op weg van Amsterdam naar Detroit op te blazen. De poging mislukte echter, waarna hij werd overmeesterd door passagiers. (AFP, Reuters)