Kort nieuws Binnenland

SCP: productiviteit bij ouderenzorg zal niet toenemen

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 14 sept. De arbeidsproductiviteit in de ouderenzorg heeft haar grenzen bereikt. De arbeidsproductiviteit – de verhouding tussen zorggebruik en personeel – zal wellicht stijgen door technologische vernieuwingen, maar de wens om meer handen aan het bed te krijgen zal de arbeidsproductiviteit juist verlagen. Dat is de meest opmerkelijke conclusie van het rapport Zorgen voor zorg, dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag uitbracht. Volgens het SCP valt er nog winst te boeken met innovaties zoals alarmsystemen in verpleeg- en verzorgingshuizen. „Maar de zorg zelf blijft mensenwerk”, aldus de auteurs. De vraag naar personeel zal tot 2030 jaarlijks ‘slechts’ met 1,2 procent stijgen tot 300.000 arbeidsplaatsen. In de periode 1985-2005 steeg de vraag naar zorg met 1,8 procent per jaar.

Schoolverlaters lastig te behouden

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 14 sept. De meerderheid van de leerlingen die hun opleiding verlaten zonder een diploma, is ook met aangepast beleid niet voor school te behouden. Voor een kleinere groep voortijdige schoolverlaters zal betere voorlichting en begeleiding wel leiden tot het behalen van een diploma. Dat blijkt uit onderzoek dat het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht vandaag heeft gepubliceerd. Leerlingen die menen de foute schoolkeuze te heben gemaakt of die vinden dat hun opleiding te zwaar is, zijn voor school te behouden. Psychische problemen kunnen beter in de thuissituatie worden aangepakt, schrijven de onderzoekers.

Thieme treedt af als voorzitter PvdD

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 14 sept. Marianne Thieme treedt af als voorzitter van de Partij voor de Dieren. Met circa 12.000 partijleden is de functie moeilijk te combineren met het Kamerlidmaatschap, zo lichtte Marianne Thieme haar beslissing toe. De partij kan volgens haar een vlucht nemen als een voorzitter aantreedt die „echt onverdeelde aandacht kan geven aan de vereniging”, inclusief „alle technische verenigingszaken”. Aan de partijleden schreef Thieme een brief waarin ze schrijft dat „het mooi” is geweest. „Ik wil ook wel eens een avondje thuis zijn.” De partij is een openbare sollicitatieprocedure gestart.

Toch budget voor palliatieve zorg

Den Haag, 14 sept. Minister Klink (Volksgezondheid, CDA) maakt een persoonsgebonden budget (pgb) voor palliatieve zorg toch mogelijk. In een brief aan de Tweede Kamer stelt hij dat er op zich wel voldoende palliatieve zorg in natura beschikbaar is, maar dat de mensen die zorg nodig hebben als genezing niet meer mogelijk is, wel een vrije keus moeten hebben. Op 1 juli van dit jaar is het persoonsgebonden budget stopgezet tot in elk geval het nieuwe jaar, omdat er al teveel geld was uitgegeven. Nieuwe aanvragers kunnen alleen zorg in natura krijgen. (ANP)

Man opgepakt om bomdreiging bus

Leeuwarden, 14 sept. De politie in Friesland heeft gisteren een 32-jarige man aangehouden die onlangs dreigde een bus op te blazen. Dat meldde de politie vandaag. De man zat op 2 september in de bus van Leeuwarden naar Burgum en had een zwarte tas bij zich. Hij zei dat daarin een bom zou zitten, greep een passagier bij de keel en sloeg een meisje. Tien kilometer buiten Leeuwarden stapte hij uit en vluchtte. (ANP)