Kipcitroentaart

citroen
citroen

Nigella, eat your heart out! kopte een Britse krant vlak voor het kookprogramma van Lawsons concurrente Sophie Dahl op de buis kwam, maar het lijkt erop dat de Domestic Goddess de strijd gewonnen heeft. Dahls serie krijgt hoogstwaarschijnlijk geen vervolg, terwijl Lawson alweer druk bezig is met opnames voor haar zoveelste reeks programma’s.

Ik zag slechts twee afleveringen van The Delicious Miss Dahl en constateerde dat de kleindochter van de kinderboekenschrijver inderdaad buitengewoon delicious is. Ik vond haar als grote maten model – ze had vroeger een enorme boezem en maat 44 – al om op te vreten maar dertig kilo lichter is ze misschien wel nóg mooier, met haar grote, vochtige Bambi-ogen en koninklijke jukbeenderen.

Niet iedereen is overigens enthousiast over Dahls gedaanteverwisseling. In een interview las ik dat de negatieve reacties na haar gewichtsverlies haar niet onberoerd lieten: „Mensen zeiden ronduit dat ik ze had bedrogen.”

Ook haar programma kreeg veel venijnig commentaar. Op twitter en kookblogs vroeg menigeen zich af of het wel verstandig is om een serie te gaan presenteren als je te verlegen bent om in de camera te kijken. Er was ergernis over haar van Nigella gekopieerde gekreun en gesteun en over de onzedelijke manier waarop ze de buffelmozzarella betastte en er werd eindeloos geëmmerd over haar peperdure pannen en gestylede keuken. Dat Dahl het presteerde om vis in combinatie met kaas(saus) te serveren, was tamelijk onvergeeflijk, maar de grootste toorn haalde ze zich op haar magere hals door een Shepherds pie te maken met rundergehakt. Terwijl iedere zichzelf respecterende Brit toch weet dat dit nationale gerecht met lamsvlees wordt bereid.

Zo’n pie is natuurlijk ook een soort hartige taart en past dus mooi binnen het weekthema, maar ik laat ’m toch even passeren. Een schaal gehakt met puree maak ik wel weer eens als de ijspegels aan het dak hangen. Vandaag een fijn nazomergerecht: taart met kip en citroen. Om aanstootgevend van te gaan kreunen, zo lekker.

deeg (zie gisteren of kijk op nrcnext.nl/koken)

1 ‘dubbele’ biologische kipfilet

3 uien

2 knoflooktenen

3 eieren

salie en rozemarijn

250 ml slagroom

1 citroen

Verwarm de oven voor op 225 graden. Maak hetzelfde deeg als gisteren of gebruik kant en klaar (blader)deeg. Smeer de kipfilet in met zout en peper en bak ’m in een paar minuten mooi bruin. Fruit de ui en de knoflook in olijfolie.

Klop de eieren los met de room en voeg zout, peper en de fijngesneden kruiden toe. Roer het knoflook-ui-mengsel erdoor en de geraspte schil van een citroen. Bekleed de taartvorm met het deeg, beleg dit met de in reepjes gesneden kipfilet en giet de vulling erover. Bak de taart veertig minuten, verlaag na 10 minuten de oventemperatuur naar 175 graden.

Roos Ouwehand

Janneke Vreugdenhil is met ziekteverlof. Roos Ouwehand vervangt haar. Ze is actrice, schrijfster en amateurkok.