Kan blijft premier Japan

De Japanse premier Naoto Kan is herkozen als partijleider van de leidende Democratische Partij van Japan (DPJ) en blijft daarmee automatisch regeringsleider van het land.

De 63-jarige Kan, die pas drie maanden in functie is, versloeg vandaag zijn opponent Ichiro Ozawa met een opmerkelijk groot verschil. Ozawa (68), partijstrateeg van de DPJ en tot mei vorig jaar partijleider, had Kan uitgedaagd na de teleurstellende verkiezingsuitslag voor het Hogerhuis (Japanse Eerste kamer) in juli.

Ozawa had scherpe kritiek op Kan’s voorstel, voorafgaande aan de verkiezingen, om het BTW-tarief van vijf procent te verdubbelen om de staatsschuld van Japan aan te pakken. Bovendien distantieerde Kan zich bij zijn aantreden in juni van Ozawa en gaf hem geen post in zijn nieuwe kabinet, wat volgens analisten de rivaliteit tussen de twee had aangewakkerd.

Bij de verkiezingen van vandaag brachten 340.000 DPJ-leden hun stem uit, waarbij die van parlementariërs zwaarder woog. Kan won met 721 punten tegen 491 punten voor Ozawa.

Tussen de twee rivalen bestond een aanmerkelijk verschil van mening over economie en veiligheidsbeleid. Daar waar Ozawa de stagnerende economie met omvangrijke overheidsinvesteringen wil stimuleren, kiest Kan voor begrotingsdiscipline en banengroei.

De overwinning van Kan, Japans vijfde premier in drie jaar tijd, is ook van belang voor het overleg met de Verenigde Staten over de verplaatsing van de marinebasis Futenma op het zuidelijke eiland Okinawa.

Kan heeft zich na zijn aantreden uitgesproken voor een verhuizing op het eiland zelf, overeenkomstig afspraken met de VS. Ozawa wil opnieuw met de VS over Okinawa onderhandelen, ook over mogelijke verplaatsing van de basis naar elders. De kwestie Okinawa zorgde begin dit jaar voor diplomatieke spanningen tussen de VS en Japan en leidde tot het vertrek van premier Yukio Hatoyama die beloofd had de basis op Okinawa te sluiten.

nrc.nl/buitenland: portretten Naoto Kan en Ichiro Ozawa