Ik werd als jongen aangerand

De bevindingen van de Commissie onder leiding van kinderpsychiater Peter Adriaenssens, die vorige week haar rapport over misbruik in de katholieke kerk presenteerde, hebben België geschokt. Hieronder enkele, deels geanonimiseerde fragmenten uit het rapport:„Het betreft misbruik dat mij overkomen is toen ik ongeveer 14 jaar was en intern in het xxxx college te xxxx, in 1973 of 1974.

Ik ben seksueel aangerand door een priester op het college, dhr. A. Ik weet niet meer goed hoe, maar ik was dronken gevoerd. Ik werd suf wakker in een bed en voelde dat ik overal betast werd. Ik kon niets doen, niets zeggen. Dat bleef ook zo toen ik later thuiskwam. Ik voelde me verstard en geïsoleerd. Ik kon er niet over praten.

Nadien werd A pastoor in xxxx, er was nog contact en ook daar is er misbruik geweest. Voor de verhuizing werd mensen gevraagd te helpen. Sommigen bleven slapen. Ik moest bij A slapen. Ik wist niet wat ik moest doen, voelde me machteloos. Hoe kon dat allemaal?Ik heb er mij jaren ongelofelijk gewrongen en zelfs schuldig bij gevoeld."(leerling op internaat)

„Ik voelde zijn linkerhand op mijn onderbuik terwijl hij mij nog dichter tegen zich aan drukte. Hij kneep zacht in de voorkant van mijn dikke korte broek. Ik kon elke beweging volgen. Zijn pink zocht onder de rand van mijn onderbroek naar de zachte onbehaarde huid van mijn scrotum. Hij begon te neuriën terwijl hij zich met afgemeten bewegingen tegen mijn lichaam aandrukte."(leerling, door priester gechanteerd over het cijfer voor zijn schoolprestaties)

„Dit soort gebrek aan handelen komt vooral voor als er geen taal is om macht, en dus ook machtsgebruik en machtsmisbruik ter sprake te brengen. (...)

Er bestaat geen cultuur om deze organisatie van macht ter sprake te stellen. (...)

Het is als een moeder die aanvoelt dat als ze het incest onder ogen moet kijken, het risico loopt dat dit ook het einde zal zijn van haar huwelijk."(Conclusies van de commissie)