Hotels zijn de crisis voorbij

Voor de hotelbranche was 2009 wereldwijd een rampjaar: de grootste daling in omzet sinds mensenheugenis. Nu krabbelt de sector heel langzaam uit het dal van de economische crisis.

Lolke van der Heide

Inge Beek neemt de telefoon op, verwelkomt de gasten, zorgt voor het ontbijt, doet de afwas of maakt de kas op – al naar gelang het moment van de dag vereist. In het Etap-hotel bij Schiphol doen alle medewerkers aan ‘multitasking’, zegt Beek (29), die er sinds 2003 werkt en is opgeklommen tot de rang van adjunct-directeur. Ze vertelt er over met een stralende lach: „Ik vind het heerlijk om allemaal verschillende dingen te doen.”

De crisis betekende bij Etap en de meeste hotels: harder werken met minder mensen. De consument profiteerde van de economische neergang: de gemiddelde kamerprijs daalde sinds eind 2008. Wereldwijd kost een hotelkamer nu gemiddeld minder dan in 2004, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde jaarlijkse Hotel Price Index, van boekingssite Hotels.com (zie grafiek).

Zo ging de prijs bij Etap, een budgethotel dat behoort tot de Franse keten Accor, begin dit jaar terug naar 49 euro. Door een stijging van de vraag, dit voorjaar, kon het tarief voor een driepersoonskamer weer omhoog naar 59 euro per nacht. „We krijgen veel jongeren en Oost-Europeanen die met zijn drieën een kamer delen. Lekker voordelig voor hen.” Vandaag is het hotel afgeladen vol met een internationaal gezelschap roeiers. De sporters eten hun buikje rond aan het 7 euro kostende ontbijt.

2009 was een annus horribilis voor de hotellerie, in Nederland en wereldwijd. Onderzoeks- en adviesbureau Horwath HTL houdt de gegevens bij van de grote hotels (3, 4 en 5 sterren) in Nederland. In een vandaag verschenen rapport meldt het bureau dat de gemiddelde kamerprijs in 2009 zakte met 11 procent naar 93 euro. „Dit is de grootste daling sinds wij in 1978 begonnen met ons marktonderzoek”, zegt directeur Ewout Hoogendoorn.

Ook de bezettingsgraad van de kamers ging scherp naar beneden, met 6 procentpunten naar 62 procent. Als gevolg hiervan daalde het bedrijfsresultaat van de sector gemiddeld met 33 procent. Hoogendoorn concludeert: „Hierdoor bleef er voor de hotels weinig financiële ruimte om aan de kapitaalslasten te voldoen. De winstdaling werd beperkt door bezuinigingsmaatregelen, waardoor de kosten werden teruggebracht.” Hij rekent voor dat het gemiddeld aantal personeelsleden per kamer vorig jaar werd teruggebracht van 0,43 naar 0,36.

Caro van Eekelen, managing director van Accor in Nederland nuanceert de slechte cijfers. „Je moet kijken waar we vandaan komen. 2008 was een topjaar voor onze branche. Het kon alleen maar minder. Ook vorig jaar maakten we nog altijd winst en dat zal ook dit jaar gebeuren.”

Voor sommige hotels kwam de crisis juist goed uit. Sofitel Amsterdam The Grand had vóór het uitbreken van de crisis een ingrijpende verbouwing gepland, waardoor de helft van de kamers tijdelijk niet gebruikt kon worden. Het kapitaal voor de renovatie (46 miljoen euro) bleef beschikbaar. „Ondanks de terugloop van de vraag, bleef onze bezettingsgraad zo op peil”, zegt directeur Robert-Jan Woldering. „De renovatie is bijna voltooid, mooi gelijkopgaand met het einde van de crisis.”

Een andere ondernemer die handig gebruik heeft gemaakt van de omstandigheden is Klaas Stekelenburg, met zijn vrouw Greetje is hij eigenaar van hotel Paviljoen in het Utrechtse Rhenen. Stekelenburg kwam in 2008 op het idee kamers bij opbod te veilen. Hij begon de website Hotelkamerveiling.nl, waarop hotelkamers bij opbod worden verkocht, met een startprijs van 1 euro. De overtollige kamers uit zijn eigen hotel waren het eerst aan de beurt. „Enkele kamers gingen echt weg voor 1 euro. De mensen konden het niet geloven.”

De site begon langzaam, maar met het uitbreken van de crisis kwamen veel hotels met overcapaciteit te zitten, vooral in het weekeinde. Stekelenburg hield hen de oplossing voor: „Wel eens aan veilen gedacht?” Toen kwamen de kamers wel.

Via de site worden nu gemiddeld 1.000 hotelkamers per dag geveild. „Voordeel voor de hotels is dat ze bij ons geen provisie hoeven te betalen en wel bij de grote boekingssites. Dat kan oplopen tot 25 procent van de kamerprijs”, zegt Stekelenburg.

Zijn site verdient geld door een vast bedrag (7,50 euro) aan bemiddelingskosten in rekening te brengen bij degene die het hoogste bod op een kamer uitbrengt. „Wij garanderen de hotels een minimumprijs voor de kamer.” Hoe hoog die is, wil Stekelenburg niet zeggen. Als die minimumprijs niet wordt gehaald, moet Hotelkamerveiling het verschil bijpassen. „Maar dat komt bijna nooit voor.”

Bastiaan Ellen, marketing manager van de site Hotels.com denkt niet dat het veilen van kamers een grote vlucht zal nemen. „Het past heel erg bij de Nederlandse mentaliteit: een kamer voor een prikje krijgen. Maar het hoort ook bij de crisis. Als het straks beter gaat met de economie, zal de hotelkamerprijs stijgen en blijven er minder kamers over om te veilen”, voorspelt Ellen.

Dat omslagpunt lijkt inmiddels bereikt. Ewout Hoogendoorn gaat er van uit dat de markt haar laagste punt achter zich heeft. „We verwachten in dit jaar en volgend jaar een eerste herstel.” De Hotel Price Index geeft aan dat in de meeste Europese landen de prijzen van hotelkamers in het eerste en tweede kwartaal van dit jaar zijn gestegen, in Nederland met gemiddeld 4 procent. In landen waar de crisis het hardst heeft toegeslagen, zoals Spanje, Ierland en Hongarije, is ook nu nog sprake van dalende prijzen.

Grote spelers op de hotelmarkt in Europa, zoals het Amerikaanse Starwood Hotels & Resorts, NH Hoteles uit Spanje en Accor maken zich intussen op voor het postcrisis tijdperk, waarin ze streven naar versterking van hun postie. Accor wil binnen vijf jaar zijn huidige aantal van 37 hotels in Nederland hebben verdubbeld, zegt Caro van Eekelen. Dit moet gebeuren door het inlijven van ‘losse’ hotels of kleine ketens. Daarmee zou Accor marktleider Van der Valk passeren.

Ewout Hoogendoorn kent de ambities van de grote ketens, maar de strategie is voorzichtiger geworden, zegt hij. „Ze willen wel groeien, maar eigenlijk alleen nog maar met management- en franchisecontracten. Dat betekent dat ze het echte risico van het vastgoed en het personeel bij anderen laten.” Mocht er weer een crisis komen, dan kunnen hotels met die formule ook gauw worden afgestoten.

De bedrijven zijn door de managementcontracten en het inzetten van tijdelijk personeel beter in staat een crisis op te vangen, zegt Hoogendoorn. „Daarom zijn er, ondanks het feit dat het veel minder ging met de branche, nauwelijks bedrijven failliet gegaan.”

Het enige grote faillissement betrof vorig jaar Golden Tulip. De hotels die behoorden tot deze keten zijn echter niet dichtgegaan, maar overgegaan in handen van verschillende andere eigenaren.

Hoogendoorn constateert nog een andere ontwikkeling: een versteviging op de markt van de Nederlandse ketens. „Kijk naar Sandton, een groep lifestyle hotels die snel is gegroeid en nu een degelijke basis heeft opgebouwd. Of Westcord Hotels, een groep die oorspronkelijk op de Waddeneilanden zat, maar nu ook stevig in Amsterdam en Rotterdam is vertegenwoordigd.”

Voor 2010 en 2011 zullen de hotels gebrand zijn op het opkrikken van hun bezettingsgraad, zegt Hoogendoorn. De kamerprijs geleidelijk terugbrengen naar een hoger, meer winstgevend niveau is van latere zorg. Het Mercure Hotel in Nieuwegein – deel van Accor – zit weer op een „gezonde” bezettingsgraad van 70 procent, zegt directeur Thea van de Meerendonk.

Mercure is sterk gericht op de zakelijke markt. De kamerprijs is fluïde, Van de Meerendonk spreekt van een „discussieprijs”, die varieert tussen de 70 en 195 euro per nacht. „Het gaat heel voorzichtig beter hier, maar de markt is nog o zo gevoelig. Als er maar geen double dip komt.”