Geldnood bij OM, taakstraf wordt boete

Het Openbaar Ministerie (OM) verkeert in financiële nood. Om het miljoenentekort te compenseren worden geldboetes opgelegd in plaats van taakstraffen en verkeersboetes met 15 procent verhoogd.

De bezuinigingen bij het OM, in combinatie met een reorganisatie en een vacaturestop, leiden tot verhoging van de werkdruk en onrust onder het personeel, zo blijkt uit interne stukken en gesprekken met betrokkenen.

De dit voorjaar aangekondigde vacaturestop heeft gevolgen voor de afhandeling van strafzaken. In Rotterdam mogen vertrokken officieren van justitie niet meer worden vervangen. „Er is sprake van vertraging bij strafdossiers waarbij de verdachte niet in voorlopige hechtenis zit”, aldus de Rotterdamse advocaat Frank van Ardenne. „Van veel zaken hoor je nooit meer iets. Dat worden gewoon plankzaken. Daarbij gaat het soms om ernstige delicten, zoals fraude of doodslag.” Verdachten in voorlopige hechtenis moeten binnen 90 dagen voor de rechter komen.

Volgens een woordvoerder van het OM in Rotterdam heeft vertraging in de afhandeling van dergelijke zaken vooral te maken met capaciteitsproblemen bij de rechtbank. „Het is nog steeds zo dat ‘vrije voeters’ (verdachten die niet in voorlopige hechtenis zitten, red.) achteraan in de rij aansluiten als het gaat om de planning van zittingen. Maar ernstige delicten worden wel degelijk vervolgd.” Ook bij andere parketten spelen dit soort problemen, zo melden advocaten uit Alkmaar, Amsterdam en Maastricht.

De president van de Haagse rechtbank Frits Bakker beklaagde zich gisteren in Nieuwsuur over de sterk toegenomen werkdruk. Als gevolg van een bedrijfsmatige aanpak van de rechtspraak staat de kwaliteit onder druk, stelt Bakker.

Om verdere bezuinigingen op personeel te voorkomen, wil het OM fors bezuinigen op huisvestingskosten. Op termijn wordt het aantal parketten bijna gehalveerd, van negentien naar tien parketten. De parketten van Roermond en Zutphen worden ondergebracht bij Maastricht en Arnhem. Volgens procureur-generaal Henk van Brummen nemen de huisvestingskosten bij ongewijzigd beleid de komende jaren met 20 miljoen toe. „Dat geld gebruiken we liever voor mensen dan voor stenen.”

OM: pagina 3