Filantropen starten farmaceutisch bedrijf

Twee Nederlandse onderzoekers hebben een wel heel onorthodox farmaceutisch bedrijf opgericht: hun Cinderella Therapeutics is een non-profitbedrijf dat medicijnen tegen kostprijs beschikbaar wil stellen aan artsen en patiënten. „Veel veelbelovende nieuwe geneesmiddelen en medische behandelingen worden niet gerealiseerd omdat Big Pharma en private investeerders er geen winst in zien”, zegt prof. dr. Dick van Bekkum (85). Na veel onderzoek belanden ze toch op de plank: er wordt te weinig winst van verwacht. Samen met dr. Huib Vriesendorp (65) wil hij, met eigen inzet en geld, zulke ‘stiefmedicijnen’ verder ontwikkelen. Geld van andere filantropen is welkom, als ze meedenken of meewerken.

Hun eerste project is een kankermedicijn waar Amerikaanse en Italiaanse onderzoekers meer dan tien jaar aan gewerkt hebben, maar dat door de farmaceutische industrie is gedumpt – te ingewikkeld. Het wordt kort en krachtig getest bij mensen met een bepaald type hersentumoren, in Groningen en Rotterdam. Als het werkt kunnen artsen en patiënten het tegen kostprijs van Cinderella kopen.

„Het idee is”, legt Van Bekkum uit, „dat Cinderella een mooi glazen muiltje heeft dat meer mensen willen hebben. Dan vragen we een fabrikant of die een miljoen van die muiltjes maakt. We produceren zelf niet, maar besteden uit en letten op dat die producent ons niet te veel berekent. Onze medicijnen stellen we tegen kostprijs beschikbaar.”

Interview: pagina 8