Diplomaat na borrel door 't stof

De hoogste Chinees op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York heeft zijn „diepgemeende excuses” aangeboden aan secretaris-generaal Ban Ki-moon, voor opmerkingen die hij onlangs maakte nadat hij „een paar glaasjes te veel” had gedronken. Dat heeft Ban gisteren op een persconferentie gezegd.

Sha Zukang, onder-secretaris-generaal voor economische en sociale zaken, bracht vorige week een toast uit op Ban, tijdens een treffen van hoge VN-functionarissen in Oostenrijk. Maar de toespraak van de benevelde Chinees, bedoeld om de leiderschapskwaliteiten van zijn baas te prijzen, ontaardde in een jammerklacht.

„Ik weet dat u me nooit hebt gemogen, meneer de secretaris-generaal”, zei Sha volgens aanwezigen. „Maar ik heb u ook nooit gemogen.” Collega’s probeerden Sha de microfoon af te nemen, maar dat lukte niet en hij zette zijn lange speech voort.

Hij bekende onder meer dat hij eigenlijk nooit bij de VN had willen werken, en dat hij bovendien niet van Amerikanen houdt. „Het ging tien minuten tot een kwartier door, maar het voelde als een uur”, aldus een aanwezige. Volgens de woordvoerder van Ban heeft Sha de volgende ochtend meteen tegen Ban gezegd dat hij beseft dat het ongepast was. (AFP)