De koopwoede van Santander is voorlopig nog niet bedaard

Santander lijkt iedere dag weer met een nieuwe deal op de proppen te komen. Het bod van 2,9 miljard euro van de Spaanse kredietverlener op de Poolse Bank Zachodni WBK is de jongste opportunistische overname van een concurrent die in problemen verkeert. Santander heeft de vuurkracht in huis om te blijven shoppen en volgend jaar toch een kernkapitaal van rond de 8 procent over te houden. Maar als de bank een ruimere kapitaalbuffer wil, moet zij misschien extra kapitaal zien binnen te halen – wellicht door haar Britse divisie naar de beurs te brengen.

Zachodni was zeker geen koopje. De deal draait om de afspraak om het belang van 70,4 procent van Allied Irish Banks (AIB) te kopen. AIB mag dan in nood hebben gezeten, de bank heeft wel een veiling op gang weten te brengen, waardoor Santander zo’n 2,8 maal de boekwaarde heeft moeten betalen. Toch is de overname strategisch zinvol. Santander krijgt een mooie positie in een opkomende markt, waarop nog relatief weinig banken actief zijn en waar een ‘Braziliaanse’ groei in leningen en deposito’s mogelijk is.

Santander heeft de afgelopen paar weken ongeveer 8 miljard euro uitgegeven aan fusies en overnames – waaronder die van zijn Mexicaanse minderheden, de activiteiten van SEB in Duitsland en de filialen van Royal Bank of Scotland in Engeland. Afhankelijk van de vraag hoeveel minderheidsaandeelhouders van Zachodni hun stukken zullen verkopen, kan de overname 1,2 tot 1,4 procent van het kapitaal opslorpen.

De bank kan zich deze koopverslaving nét veroorloven. Het kernkapitaal bedroeg zeer recent 8,6 procent. Santander zegt dat de winst daar de komende achttien maanden zo’n 90 basispunten aan moet kunnen toevoegen. De voorgenomen dividendkortingen zouden nog eens 30 basispunten opleveren, waardoor het gat van deze deals weer kan worden gedicht.

Maar Santander is ook in onderhandeling over de aankoop van het belang van AIB in de Amerikaanse bank M&T. Dit zou nog eens 40 basispunten van het kernkapitaal kosten, waardoor er eind 2011 precies 8 procent zou overblijven. Als Santander een ruimere buffer wil – of als de aandeelhouders er één eisen – zal de bank vers kapitaal nodig hebben. Zij zal dat niet via een claimemissie willen binnenhalen. Maar zij zou een beursgang van de Britse divisie kunnen overwegen, die – mits tegen de juiste koers – 70 basispunten aan het kernkapitaal zou kunnen toevoegen. Santander moet misschien eerst iets verkopen voordat de bank weer verder kan gaan met kopen.

Fiona Maharg-Bravo